rodzicielskie -wyrównanie

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
LucB
Referent
Zajmuję się: wszystko
Kontakt:

rodzicielskie -wyrównanie

Post autor: LucB »

Kobietka wróciła prawdopodobnie z zagranicy, ale tego nie wiem dokładnie, chce zlożyć o świadczenie rodzicielskie a dziecko urodzone jest w czerwcu 2016. Czy wyrównujemy za okres od porodu czy od miesiąca złożenia wniosku.
Nie mogę znaleźć artykułu więc pewnie od porodu. A może coś pominęłam
LucB
Referent
Kontakt:

Re: rodzicielskie -wyrównanie

podpowie ktoś, płaciliście takie wyrównania?
almi
Stażysta
Zajmuję się: ŚW/ZR/FA
Kontakt:

Post autor: almi »

Witam
przysługuje od miesiąca złożenia wniosku.
art. 24 ust. 9 ustawy o świadczeniach rodzinnych : 9. Prawo do świadczenia rodzicielskiego ustala się, począwszy od miesiąca urodzenia lub przysposobienia dziecka, a w przypadku osób, o których mowa w art. 17c ust. 1 pkt 2 i 3, od miesiąca objęcia dziecka opieką, jeżeli wniosek o ustalenie prawa do świadczenia rodzicielskiego został złożony w terminie 3 miesięcy, licząc od dnia urodzenia lub przysposobienia dziecka, a w przypadku osób, o których mowa w art. 17c ust. 1 pkt 2 i 3, od dnia objęcia dziecka opieką. W przypadku złożenia wniosku po terminie, nie później jednak niż w okresach, o których mowa w art. 17c ust. 3, prawo do świadczenia rodzicielskiego ustala się, począwszy od miesiąca, w którym wpłynął wniosek.
jeżeli złożyłaby wniosek w ciągu 3 m-cy od dnia urodzenia dziecka to wtedy wyrównujemy
LucB
Referent
Kontakt:

dzięki za podpowiedź , przeanalizowałam i faktycznie te 3 miesiące dotyczą wszystkich zarówno rodziców jak i tych co obejmują w opiekę.
ODPOWIEDZ