rodzina nie chce płacić za DPS - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 23 mar 2010, 20:49

matka umieszczona w DPS. Córka z mężem - dochód 4000 zł, na osobę 2000 zł. W wywiadzie alimentacyjnym wskazali że ponoszą opłaty 1200 zł i kredyty 2000 zł. Ale nie przedstawili dokumentów na kredyty i opłaty. A zgodnie z naszą ustawą pomniejszamy dochód rodziny o płacaone alimenty a nie opłaty. Pozostaje im 800 zł na 2 osoby i nie sa wstanie świadczyć pomocy finansowej na DPS matki. Co powinniśmy dalej zrobić. Wezwać ich do podpisania umowy, a jeśli odmówią to skierować sprawę do sądu ale na jakiej podstawie wystąpić - że dochód uprawnia ich do ponoszenia odpłatności
~ANIA

Napisano: 23 mar 2010, 21:19

nigdy do sądu , tylko postępowani administracyjnbe
~Halszka

Napisano: 23 mar 2010, 21:43

nie rozumiem co mam zrobić. Dochód uprawnia do ponoszenia odpłatności ale oni nie chcą płacić i nie chcą podpisać umowy. I co dalej gmina ma opłacać?
~ANIA

Napisano: 23 mar 2010, 22:29

a dlaczego nie do Sądu. My zgodnie z ustawą o pomocy społecznej mamy prawo złożyć do Śądu wniosek o przyznanie alimentów na rzecz osoby umieszczonej w DPS i Sąd przyznaje alimenty bez żadnego problemu.
~pawel

Napisano: 24 mar 2010, 9:29

czy możecie podać wzór pozwu do sądu o alimenty na rzecz matki umieszczonej w DPS, rodzina się kwalifikuje do opłaty.
~ANIA

Napisano: 25 mar 2010, 0:00

wysyłamy umowę z pismem informującym o zasadach naliczania odpłatności, zwolnienia z tej opłaty itp. jak nie podpisuje umowy wysyłamy decyzję o ustaleniu odpłatności- wysokości i osoby zobowiązanej do partycypowania w kosztach, może się odwołać od decyzji - jak nie podpisuje, sprawa idzie do sądu. taką wersję słyszałam ostatnio, ale pewna nie jestem
~;)

Napisano: 12 kwie 2010, 23:01

do pawła. wysyłałeś pozew dso sądu . możesz mi podać wzór, bardzo proszę [email protected]
~piotr

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x