Co nie któzy w takich instytucjach nie wiedzą jakie na pewno maja spełniać opiekunki a pokojowe i wszyscy siedzą cicho i nic nie mówia.A pokojowe sa wykozystywane i dojże musza dbac o poządek całego swojego działu to jeszcze i wykonywać obowiązki opiekunek bo one tak naprawde nie wiedzą co powinny robić jako opiekunki tylko siedzą w pokoju do zabiegów i kawe popijają całe dnie od czasu do czasu sie pokażą żeby nie było że ich nie ma,przebiorą jedną osobe i aby do konca pracy jakos sobie radzą zeby unikac swoich obowiązkó .Jak tak mozna ?co można z tym zrobic?zeby to sie skonczyło??????????
Jak wiadomo kij ma zawsze dwa końce.Pracowałam jako opiekunka w DPS 10 lat teraz jestem pracownikiem socjalnym więc znam ten problem ale z drugiej strony.Pani pokojowe-nic sobie nie robiły z podopiecznych,przeganiając ich szczotką.Na siłę pomagały karmić opiekunkom z braku personelu,używając epitetów w stosunku do chorych.Młode opiekunki traktowały jak g....y nic nie potrafiące.W ich pokoju było czarno od papierosów.Nie widziałam pokojowej by usiadła z mieszkańcem i porozmawiała o czymkolwiek.Uwazały,że opiekunki to tylko przebieranie,karmienie i kąpanie chorych.Zgadzam się z tym,ale wiem że było coś ważniejszego a mianowicie bliskość z tymi ludźmi już i tak często pokrzywdzonych przez los-rozmowa,spacery,wspólne spędzanie wolnego czasu.Nie pracuję już tam 5 lat ale do tej pory pamiętam wdzięczny uśmiech starego człowieka za okazane zainteresowanie.Wiem,że nie zawsze było tak słodko jednakże tych dobrych chwil było więcej.Nie chcę też potępiać całkowicie pań pokojowych,bo zdarzały się wyjątki ale nie oszukujmy się,że to często osoby przyjęte z przypadku, które przedmiotowo podchodzą do swojej pracy.
DO-Gabibabe
Analizując treść wypowiedzi (pełnej błędów ortograficznych) łatwo wywnioskować Twój poziom inteligencji. Dlatego, może lepiej byłoby siedzieć cicho i cieszyć się,że się ma pracę.
>ag<wie co pisze, podopieczni poza potrzebami fizjologicznymi mają jeszcze inne potrzeby, które to zaspakajane są przez opiekunki. Ale osoba z takim intelektem jak TY-Gabibabe może tego nie zauważać.