Rodzina patchworkowa 3 dzieci świadczenie tylko na 1? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 24 lip 2016, 21:49

Rodzina patchworkowa: rodzice będący małżeństwem, dziecko 8 lat z pierwszego małżeństwa męża, dziecko 6 lat z pierwszego małżeństwa żony, wspólne dziecko 2 lata. Wszyscy mieszkają razem zgodnie z wyrokami sądu. Dochód powyżej 800. Wniosek o wypłatę świadczenia składa żona na swoje dziecko 6-letnie i wspólne 2-letnie bo jest dla nich matką. W składzie rodziny zdefiniowała 3 dzieci - najstarsze męża jako pierwsze (na nie nie jest składany wniosek o świadczenie). Kierownik mówi że rodzina zdefiniowana jest poprawnie ale upiera się że świadczenie przysługuje tylko na jedno dziecko to 2-letnie bo najstarsze 8-letnie dziecko męża z pierwszego małżeństwa nie jest przysposobione przez matkę i nie może być definiowane jako pierwsze przez wnioskodawcę. Uważa, że jako pierwsze ma być zdefiniowany 6-latek matki. Tym samym w rodzinie posiadającej troje dzieci świadczenie ma być tylko na jedno. Co o tym sądzicie?
emka
Praktykant
Od: 24 lip 2016, 21:20
Zajmuję się:

Napisano: 25 lip 2016, 7:35

Ja bym przyznała na dwoje najmłodszych.
nowicjuszka
Awatar użytkownika
Referent
Od: 14 cze 2016, 13:29
Zajmuję się: św

Napisano: 25 lip 2016, 7:53

emka pisze:upiera się że świadczenie przysługuje tylko na jedno dziecko to 2-letnie bo najstarsze 8-letnie dziecko męża z pierwszego małżeństwa nie jest przysposobione przez matkę i nie może być definiowane jako pierwsze przez wnioskodawcę
kierownik jest gupi :twisted:
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 25 lip 2016, 8:56

Muszę również podpisać się pod tą decyzją a wiem, że na pewno pójdzie odwołanie do SKO... Jak logicznie przedstawić jej argumenty żeby zrozumiała i nie pisała bzdur? Przedstawienie definicji pierwszego dziecka z ustawy nie wystarczyło. Skoro ze składem rodziny się zgadza przecież jest to jednoznaczne...
emka
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 25 lip 2016, 9:28

definicja składu rodziny :arrow: definicja dziecka :arrow: dziecko małżonka
oczywista oczywistość
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 25 lip 2016, 9:41

dzięki, tak zrobiłam ale nie pomogło.
emka
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 25 lip 2016, 10:05

beton ciężko się kruszy, czasem tylko większy młot pomoże ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 25 lip 2016, 12:28

Możesz ewentualnie kierowniczce pokazać podręcznik dla samorządów, którzy znajduje się na stronie ministerstwa. Z tego co kojarzę to były tam podobne przykłady.
Gość

Napisano: 25 lip 2016, 13:35

Dostała przed chwilą info o tym poście. Zapewne przeczyta a czy się zreflektuje i zmieni decyzję zobaczymy... A może obroni swoje racje?? Pani kierownik - zapraszam do dyskusji :)
emka
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 01 mar 2018, 12:20

Ja mam podobną sytuację.
Kobieta 2 dzieci z poprzedniego małżeństwa 4 i 6 lat, po rozwodzie z ojcem dzieci, ma zasądzone alimenty. Teraz w ciąży z 3 dzieckiem z obecnym mężem z którym wzięła ślub 24 lutego tego roku.
Obecny mąż ma córkę którą wyrokiem sądu ma się opiekować.
Złożyli 27 lutego wniosek na pierwsze dziecko kobiety z poprzedniego związku bo na to drugie już miała przyznane jak jeszcze była w związku z ich ojcem.
Czy ma to znaczenie że ślub był w lutym i oni od lutego chcą żebym traktowała jego córkę za pierwsze dziecko? Czy mogę jej przyznać za luty?
miła
Referent
Od: 23 mar 2016, 10:02
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem