stan cywilny żonaty, z żoną nie utrzymuje kontaktu od lat co - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 25 lip 2016, 8:53

witam, Pan złożył wniosek 500+, stan cywilny żonaty, oświadczył, że żona od 8 lat nie mieszka z nim, nie interesuje się dziećmi i nie utrzymuje z nim kontaktu, ma zasądzone alimenty od matki dzieci. Co w takim przypadku robić? decyzja odmowna? czy moge zrobić wywiad środowiskowy, na potwierdzenie tego faktu i wydać decyzje przyznającą? mieliście takie przypadki? jak reaguje na to kontrola i SKO? pomóżcie...
aleksandra7711
Stażysta
Od: 22 kwie 2016, 8:10
Zajmuję się:

Napisano: 25 lip 2016, 9:19

mam podobną syt.
Pani chce (od kwietnia zbiera dokumenty...)złożyć wniosek na 1sze dziecko, ale jak twierdzi mąż wyfrunął z domu parę lat temu (z tego co ona wie to za granice) i słuch po nim zaginął. Była u mnie już w kwietniu i namawiałam ją na uregulowanie w takim razie syt. prawnej z mężem (bo może i by jakieś alimenty dostała na dziecko) bo jak twierdzi kontaktu z nim nie ma ani ona ani syn. Ostatnio była i stwierdziła że Pan z bezpłatnej pomocy prawnej powiedział jej, że wystarczy że napisze oświadczenie że nie ma z nim kontaktu i my nic więcej od niej nie możemy chcieć...
Jak złoży to zostawić bez rozpatrzenia jak go nie będzie chciała wpisać? Czy co z nią zrobić?
krawkat
Stażysta
Od: 27 cze 2016, 8:42
Zajmuję się:

Napisano: 25 lip 2016, 9:28

Ja miałam podobną sytuację w zasiłkach rodzinnych. Pani nie dostarczyła dokumentów męża.Dałam decyzję odmowną (rodzina to przecież małżonkowie). SKO dało do ponownego rozpatrzenia i wskazało, że powinnam Panią wezwać do uzupełnienia wniosku i do dostarczenia dokumentów męża. Jeśli nie dostarczyła to należy wydać postanowienie o pozostawieniu wniosku bez rozpatrzenia. Ka tak bym zrobiła i w waszym przypadku
Kalka
Starszy referent
Od: 16 gru 2014, 15:39
Zajmuję się:

Napisano: 25 lip 2016, 9:35

Współmałżonek i jego dochody muszą być we wniosku.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 25 lip 2016, 9:40

ale na jakiej podstawie dałaś odmowę jak miałaś niekompletny wniosek?
u mnie jest jeszcze to, że ona w oświadczeniu napisze że mąż przebywa za granicą. Ja to wyślę do dopsu, a oni mi odeślą pismo (bo już tak było) żeby dostarczyć potwierdzenie o zameldowaniu i zatrudnieniu za granicą, a jak nie to mam to rozpatrzyć ja...
krawkat
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 25 lip 2016, 14:33

ktoś ma jakieś pomysły? bo Elmer chyba na urlopie....
krawkat
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 25 lip 2016, 14:36

Ja miałam taką sytuację. Babka nie widziała męża od lat. Musiałam ją wezwać do uzupełnienia dokumentów męża. Niestety wniosek bez rozpatrzenia. Innego wyjścia nie było, bo nie mają rozwodu ani separacji.
sanna
Referent
Od: 06 lip 2016, 12:15
Zajmuję się: KDR

Napisano: 26 lip 2016, 9:16

Jakie pomysły? Takie same jak od 13 lat w śr.
opsxzz

Napisano: 26 lip 2016, 10:10

A w przypadku gdy ojciec dziecka jest w związku małżeńskim, konkubina składa wniosek na ich wspólne dziecko co w tej sytuacji z żoną ojca dziecka?
aga1023

Napisano: 26 lip 2016, 11:03

ok. ale wg was wzywam ja do uzupełnienia i jak nie uzupełni to zostawiam bez rozpatrzenia czy jak w oświadczeniu napisała że on jest za granicą to wysłać to do ropsu i niech się tam męczą?
krawkat
Stażysta
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem