Rodzina patchworkowa - dzieci w różnych gminach - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 19 maja 2020, 13:17

Witam,

mam taki przypadek:

Pan składa wniosek elektronicznie na siebie i trójkę dzieci. Dwójkę starszych ma z byłą żoną, na wniosku zaznaczył, że mieszkają oni w innej gminie. Najmłodsze mieszka z nim i jego aktualną żoną w mojej gminie.

W tym przypadku z ojcem i najmłodszym dzieckiem nie mam problemu, karty się należą (aktualnej żonie też, jeśli chciałby ją dopisać).

Ale co zrobić z dwójką starszych dzieci? Kierowniczka mówiła, żeby dać odmowną 8-) ale nie jestem przekonany. Czy może rozpatrzyć w części wniosek, a dla pozostałej dwójki zawiadomieniem przesłać do organu właściwego, stosując art 66 kpa? W takim wypadku wysyłać kopię, czy oryginały? Jak u was robicie w takich przypadkach?
DirtyFranco
Praktykant
Od: 09 sty 2018, 1:19
Zajmuję się: 500+

Napisano: 19 maja 2020, 13:57

tzw. sprawa potwornie zagmatwana :p no nie wiem, ja chyba bym próbował wniosek wydrukować, sprowadzić winowajcę popoprawiać długopisem, poparafkować, a potem elektroniczny edytować i poinformować jak dla pozostałej 2 może poprawnie złożyć kolejny wniosek w innej gminie ;)
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31
Zajmuję się: KDR

Napisano: 19 maja 2020, 14:46

Problem z tym, że gość nie jest zbyt chętny do współpracy. Dlatego pytam, jak to załatwić formalnie :roll:
DirtyFranco
Praktykant

Napisano: 20 maja 2020, 10:31

Dobra, chyba wczoraj byłem lekko niedysponowany :? przecież w art. 66 dość konkretnie pisze, że wystarczy zawiadomić stronę. W razie czego zostawiam dla potomnych.

Art. 66 kpa
§ 1. Jeżeli podanie dotyczy kilku spraw podlegających załatwieniu przez różne organy, organ administracji publicznej, do którego podanie wniesiono, uczyni przedmiotem rozpoznania sprawy należące do jego właściwości. Równocześnie zawiadomi wnoszącego podanie, że w sprawach innych powinien wnieść odrębne podanie do właściwego organu, i poinformuje go o treści § 2. Do zawiadomienia stosuje się odpowiednio przepis art. 65 § 1a.
§ 2. Odrębne podanie złożone zgodnie z zawiadomieniem, o którym mowa w § 1, w terminie czternastu dni od daty doręczenia zawiadomienia uważa się za złożone w dniu wniesienia pierwszego podania.

PS. Nie mogę znaleźć opcji edytuj, więc pisze 2 posty z rzędu.
DirtyFranco
Praktykant

Napisano: 21 maja 2020, 14:30

wszyscy często mamy zaćmienia :) fajnie że zostawiasz podpowiedź dla potomnych :)
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31
Zajmuję się: KDR

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x