rodzina UKR z trojgiem dzieci w Polsce - Karta Dużej Rodziny

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 20 wrz 2023, 12:33

ja bym chyba skończyła na oświadczeniu do tego nadania pesel, które już jest. to jeśli nadal chcą wnosić o karty, bo może np. da się dogadać na zasadzie - nie należy się tej i tej osobie karta, możemy zmienić na "nie wnoszę" - będzie szybciej rozpatrzony wniosek i szybciej będą te karty, które się należą :) co jest prawdą, bo postępowanie z pisaniem negata trwa dłużej, ale może chcą mieć na piśmie i się odwołać, zależy od klientów.
a tak w ogóle:
https://www.gov.pl/web/udsc/zezwolenia- ... na-czasowa
można już się starać o pobyty u wojewody jak się ma ukr, także muszą sobie w rodzinie rozważyć za i przeciw :)
dopiero teraz jeszcze raz się wczytałam, ale nie chce mi się już kasować - dla wszystkich będzie negat z tego wynika... to teraz kwestia żony i dzieci, bo jak ojciec ma art, 114 to może jak się reszta postara o czasówkę, to dostaną któryś art. z pkt 2 u nas? nie znam przepisów ustawy o cudzoziemcach, ale może jeszcze nie wszystko stracone (ten wniosek i tak na straty, ale zawsze mogą znowu się starać w przyszłości)
rikli
Referent
Od: 15 maja 2019, 10:25
Zajmuję się: KDR

Napisano: 21 wrz 2023, 8:10

Żona nie pracuje i mówi, że odmówili jej karty pobytu.
Chcę im wreszcie dać odmowę decyzją.
Od dawna jęczą o te karty, bo ich jacyś znajomi ukraińcy dostali w innej gminie.
Anna
Cerkiewne
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 29 kwie 2020, 12:19
Zajmuję się: siedzę sobie

Napisano: 21 wrz 2023, 10:58

na pewno są decyzje na "połączenie z rodziną", czyli właśnie 159, ale nie wiem czy o taki pobyt mogą składać osoby ze statusem ukr, czy trzeba konkretną przesłankę wskazać we wniosku i jak wskażesz taką, do której się nie kwalifikujesz, to dostajesz odmowę? nie znam procesu, więc tylko mogę tak sobie gdybać ;)

no ale, poradziłabym się jeszcze kierownika lub prawnika czy iść rzeczywiście w odmowę na te wszystkie zgromadzone dokumenty... bo u mnie zazwyczaj się kończy tak, że na wezwanie nie odpowiadają w całości - wtedy bez rozpoznania, albo mówię, że jak nie mają decyzji to trzeba zrezygnować w wnoszenia o karty.

a co do innych gmin to niestety z doświadczenia wiem, że nie wszystkie zgodnie z ustawą przyznają karty :) np. nie patrzą na artykuły w pobycie czasowym i przyznają kdr, że tak brzydko powiem, "jak leci"...

ciekawe są też decyzję z art. 160 - żeby taką dostać, trzeba spełniać warunki z art. 159... także można z niektórymi polemizować, no ale my wydajemy decyzje/przyznajemy kdr zgodnie z tym, co mówi ustawa - a do negatów służy odwołanie i już wyższa instancja może coś zaradzić :)

my możemy co najwyżej zgłaszać chęć zmian w ustawie... od czasu do czasu pojawiają się takie pisma do gmin

ps. sorry za te rozmyślania "na głos" :P
rikli
Referent
Od: 15 maja 2019, 10:25
Zajmuję się: KDR

Napisano: 21 wrz 2023, 11:12

Być może w innych gminach dostają kartę lokalną, a nie ogólnopolską. Mogą być inne zasady przyznawania.
Anna
Cerkiewne
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 29 kwie 2020, 12:19
Zajmuję się: siedzę sobie

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x