Rodzina z Rosji - decyzje o zezwoleniu na pobyt stały
- młodszyreferent96
- Referent
- Zajmuję się: mł. referent ds. obsługi Programu Rodzina 500+ i świadczeń z funduszu alimentacyjnego
- Kontakt:
Rodzina z Rosji - decyzje o zezwoleniu na pobyt stały
Mam rodzinę, która pochodzi z Rosji. Pani złożyła wniosek i do tego dołączyła kserokopie decyzji o udzielenie zezwolenia na pobyt stały w Polsce dla wszystkich członków jej rodziny. Każdy posiada również PESEL. Pytanie - czy można Stronie przyznać świadczenia i traktować ich jako obywateli polskich? z góry dzięki za odpowiedzi
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
Re: Rodzina z Rosji - decyzje o zezwoleniu na pobyt stały
Jak ma dostęp do rynku pracy to wygląda, że tak. Ale Polakami to oni nie są
A kartę pobytu już dostała czy jeszcze czeka?

-
- Praktykant
- Zajmuję się: Świadczenia wychowawcze, świadczenia rodzinne
- Kontakt:
Hej,
jeżeli cała rodzina ma na pobyt stały (matka, ojciec, dzieci) to normalnie przysługują im i 500 i rodzinne bez problemów. Ja też mam rodzinę z Rosji, z tym, że ojciec rodziny ma na pobyt stały, natomiast matka i dzieci mieli tylko do 2 listopada i wnieśli w Warszawie o przedłużenie i nie wiadomo jaka im przyjdzie odpowiedź
jeżeli cała rodzina ma na pobyt stały (matka, ojciec, dzieci) to normalnie przysługują im i 500 i rodzinne bez problemów. Ja też mam rodzinę z Rosji, z tym, że ojciec rodziny ma na pobyt stały, natomiast matka i dzieci mieli tylko do 2 listopada i wnieśli w Warszawie o przedłużenie i nie wiadomo jaka im przyjdzie odpowiedź
- młodszyreferent96
- Referent
- Zajmuję się: mł. referent ds. obsługi Programu Rodzina 500+ i świadczeń z funduszu alimentacyjnego
- Kontakt:
Każdy z członków rodziny decyzjami Lubuskiego Urzędu Wojewódzkiego uzyskał zezwolenie na pobyt stały w Polsce i tylko to dołączyli. Czyli mam rozumieć, że jak mają decyzje to i do tego powinni posiadać karty pobytu?Tom. pisze:Jak ma dostęp do rynku pracy to wygląda, że tak. Ale Polakami to oni nie sąA kartę pobytu już dostała czy jeszcze czeka?
Wcześniej mieli Karty Polaka ale po uzyskaniu zgody na pobyt stały musieli je zwrócić.
Przepraszam za takie pytania, ale jestem świeżakiem w tych sprawach i się cały czas uczę

- Tom.
- Administrator
- Kontakt:
Ja bym przyznał na podstawie decyzji po ustaleniu czy mają dostęp do rynku pracy bo kartę wcześniej czy później muszą dostać jako dokument tożsamości ale niektórzy pewnie by się czepiali, że przepis mówi o karcie pobytu.
- młodszyreferent96
- Referent
- Kontakt:
Dostęp do rynku pracy posiadają raczej, bo Pani wykonuje umowę zlecenia. Nawet w roku 2016 normalnie rozliczyła się z Urzędem Skarbowym, bo miała dochody z pracy.Tom. pisze:Ja bym przyznał na podstawie decyzji po ustaleniu czy mają dostęp do rynku pracy bo kartę wcześniej czy później muszą dostać jako dokument tożsamości ale niektórzy pewnie by się czepiali, że przepis mówi o karcie pobytu.
- kb
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
a to nie jest czasami tak, ze ta rodzina pochodzi z Rosji,ale ma obywatelstwo poskie - czyli sa Polakami ? 

- Tom.
- Administrator
- Kontakt:
Jak mieli Karty Polaka to obywatelstwa nie mieli na 100%. Taki paradoks 

- młodszyreferent96
- Referent
- Kontakt:
a jeszcze mam inne pytanie. Mam Pana (polak- wnioskodawca), który złożył wniosek o świadczenie wychowawcze na dzieci, jednak matka dzieci i jego konkubina jest Czeszką.
Posiada ona dowód osobisty czeski. Nie jest tu zameldowana ani na pobyt stały ani na pobyt czasowy. I co w tym przypadku?
Posiada ona dowód osobisty czeski. Nie jest tu zameldowana ani na pobyt stały ani na pobyt czasowy. I co w tym przypadku?

- Tom.
- Administrator
- Kontakt:
w tym przypadku nic 
jak mieszkają w PL to przyznajesz

jak mieszkają w PL to przyznajesz
Oprócz Rodzina z Rosji - decyzje o zezwoleniu na pobyt stały - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
500 plus utrata i uzyskanie dochodu i komornik u konkubenta
dwoje dzieci, dwóch ojców - z Meksyku
Zabezpieczenie powództwa od 16.11.2017r. co z 500+?
JAK ROZPATRZEC WNIOSEK O 500+ W INSTYTUCJI ZAPEWNIAJACEJ CAŁ
Nieletnia córka urodzi dziecko
Urodzenie 2 dziecka i przekroczenie dochodu
pomocy od kiedy dac swiadczenie wychowawcze
pod uwagę bierzemy netto? Tak?
Zapytanie jest czy nie ma koordynacji?
wnioskodawca z Brazylii brak karty pobytu
wyrok alimenty,skład rodziny bez ojca,czy wysyłać do ROPS-u
Tom - umowa o pracę i zlecenie -czy to utrata
uzyskanie stypendium dla bezrobotnych z PUP
wstrzymanie wypłaty ze względu na brak dokumentu o dochodach
nienależnie pobrane z bieżącej wypłaty