Rodzina zastępcza, a asystent rodziny ? - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 29 maja 2014, 10:41

Witam, :)
Mam pytanie czy rodzinia zastępcza, która została utworzona przed wejściem w życie ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej z dnia 9 czerwca 2011r. Rodzina została ustanowiona w roku 2003 i znajduje się na tzw. "starej ustawie" o pomocy społecznej. Czy taka rodzina zastępcza, która ma trudności opiekuńczo-wychowawcze może zostać objęta współpracą asystenta rodziny ? Jeśli tak na podstawie jakich przepisów ? Tym bardziej, że Sąd wystąpił z prośbą czy istnieje możliwość aby rodzina zastępcza została objęta współpracą z asystentem rodziny ? Czy asystent rodziny powoływany jest wyłącznie do pracy z rodzicami biologicznymi pod kątem powrotu dzieci z pieczy?
marta mops

Napisano: 29 maja 2014, 11:53

marta mops pisze:Czy asystent rodziny powoływany jest wyłącznie do pracy z rodzicami biologicznymi pod kątem powrotu dzieci z pieczy?
To jest ciekawe pytanie, bo w zasadzie spotkałam się z rozróżnieniem (nie jest to moje zdanie), że asystent jest dla rodzin biologicznych a koordynator dla rodzin zastępczych.
O ile koordynator faktycznie jest przewidziany tylko dla rodzin zastępczych, o tyle asystent już dla każdej rodziny borykającej się z problemami opiekuńczo-wychowawczymi.
Poza tym asystent oprócz rodzin biologicznych dzieci umieszczonych w pieczy zajmuje się rodzinami, które są zagrożone odbiorem dzieci i pracuje z nimi by do tego nie dopuścić.
Rodzina zastępcza również może przeżywać takie trudności i jak najbardziej asystent rodziny w tym zakresie może i powinien pomóc.

Jeśli chodzi o to, czy rodzina na starych zasadach może skorzystać... z samych przepisów tego nie wynika, ale nie musi. Z pomocy asystenta może skorzystać każda rodzina, w stosunku do której pracownik socjalny stwierdzi problemy opiekuńczo-wychowawcze i złoży wniosek o jego przydzielenie.
Ale to moje zdanie.
Kasia2
Praktykant
Od: 08 kwie 2014, 12:47
Zajmuję się:

Napisano: 05 cze 2014, 8:10

faktycznie ciekawy temat do dyskusji, moim zdaniem asystent jest utworzony z myślą o rodzinach biologicznych, nawet w ustawie zapis o asystencie znajduje się w dziale "praca z rodziną" a nie w kolejnym "piecza zastępcza" gdzie z kolei znajduje się wpis o koordynatorze.
akuku

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x