Napisano: 20 mar 2016, 18:24
Witam! jestem z małej gminy
To jak to w końcu ma być. Sytuacja: Rodzinne w jednym pokoju a świadczenia wychowawcze w drugim.
jedni piszą że będą zaglądać do teczek i sprawdzać oświadczenia, składki itp a inni piszą że nie, że będą zbierać oświadczenia że sytuacja identyczna jak we wcześniej złożonym wniosku o świadczenia rodzinne.
cytuje innych " ( mimo, ze działy sąsiadują przez drzwi nie będą korzystać już ze zgromadzonych danych ze ŚR. Wg interpretacji jest to inna baza danych"
poza tym sprawa GIODO
mógłby ktoś podlinkować te opinię GIODO i inne istotne informacje
nic już z tego nie wiem, przecież dokumenty za 2014 (o rodzinne) są już złożone w OPS nad którym czuwa Organ
szkoda, że to będzie taki chaos, bo przecież można by było wyciągać teczkę z rodzinnego i klientom o 500+ podyktować te kwoty z oświadczeń już zebranych
ba znając życie popiszą głupotki (bo kto normalny na dzień dobry bedzie pamiętał co wpisywał 6 mc wcześniej w wniosku o rodzinne
jak będą rozbieżności to wezwania, sprawdzanie w empatii, dodatkowe pisma do innych organów.
Przecież obie sprawy są prowadzone z upoważnienia Organu.
może być sytuacja że do wniosku o 500+ ktoś się zapomni i złoży jakieś oświadczenie o dotykowym dochodzie za 2015 r lub pocz. 2016 r..
Rozumiem, że w programie Sygnity zaimportuje z bazy o ŚR wnioskodawcę z już w prowadzonym dochodem ale nie zagra mi to z tym dodatkowym dochodem złożonym przez wnioskodawcę. Więc doliczę ten dochód klientowi i dla 500+ będzie miał inny dochód niż w rodzinnym. czy z automatu stanowisko od rodzinnego zobaczy że u mnie jest inny dochód w programie, czy moim obowiązkiem jest informowanie o takich rozbieżnościach osobę od rodzinnego. Jest to tzw weryfikacja wewnątrz a co za tym idzie mogą być sytuację że po takiej weryfikacji św. rodzinne trzeba będzie przeliczać na nowo lub wstrzymać lub świadczenie do zwrotu.
Proszę napiszcie prosto jak Wy to zrobicie w małych OPS
"W życiu zwycięża tylko głupi; mądry widzi przed sobą zbyt wiele trudności i traci pewność siebie zanim zacznie działać."
Erich Maria Remarque