Rodzinne a 500plus - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 17 mar 2016, 12:13

Cześć, od kwietnia będę oprócz kartą dużej rodziny zajmować się jeszcze 500. Jeśli chodzi o świadczenia rodzinne to zajmuje sie nimi inna koleżanka ( ja nie miałam z nimi żadnej styczności). Znajduje się również w innym pokoju niż koleżanka z rodzinnego. Zgodnie z ustawą od kwietnia będę pracować na tym samym programie co rodzinne tylko z dodatkową nakładką. Czy w momencie gdy ktoś złoży do mnie wniosek a ma przyznane świadczenai rodzinne czyli wykazał dochody za 2014r. będziecie w takich sytuacjach kserować dokumenty z rodzinnego a od tych osób nie żądać dokumenów (mowa tylko o tych co mają rodzinne)?? Czy ja też mogę sobie skserować dokumenty, czy muszę żądać zupełnie nowych dokumentów, jako nowy pracownik tego działu???
aga00

Napisano: 17 mar 2016, 12:16

Pojawił się wczoraj taki temat, podaję linka:
viewtopic.php?f=61&t=207206154
"Powstawaj nieustanie, aż owce przemienią się w lwy."
zTommyz
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 16 mar 2016, 9:06
Zajmuję się:

Napisano: 17 mar 2016, 12:34

Tylko że tam jest mowa o tym , że ktoś prowadzi rodzinne a teraz 500. A ja jestem osobą która nie prowadziła rodzinnych. Prowadzić je będzie nadal ta sama osoba. Czy ja jako nowa osoba do 500 mogę mieć wgląd do danych które zbierała tamta osoba i je kserować?
aga00

Napisano: 17 mar 2016, 12:43

Jak najbardziej tak, u nas jest też nowa osoba do 500 plus i ma wgląd do teczek ze świadczeń rodzinnych, a nawet jest to zalecenie Kierownika GOPSu by wyciągać teczkę ze SR w czasie przyjmowania do 500 plus :)
"Powstawaj nieustanie, aż owce przemienią się w lwy."
zTommyz
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 16 mar 2016, 9:06
Zajmuję się:

Napisano: 17 mar 2016, 14:58

A u nas wręcz odwrotnie, 500+ jest oddzielnym działem, ale zaświadczenia z US dziewczyny nie wymagają ,a jedynie inne dokumenty potwierdzające dochód np PIT-y za 2014 ( mimo, ze działy sąsiadują przez drzwi nie będą korzystać już ze zgromadzonych danych ze ŚR. Wg interpretacji jest to inna baza danych.
Ina

Napisano: 17 mar 2016, 14:59

Ina pisze:A u nas wręcz odwrotnie, 500+ jest oddzielnym działem, ale zaświadczenia z US dziewczyny nie wymagają ,a jedynie inne dokumenty potwierdzające dochód np PIT-y za 2014 ( mimo, ze działy sąsiadują przez drzwi nie będą korzystać już ze zgromadzonych danych ze ŚR. Wg interpretacji jest to inna baza danych.
i inny zbiór GIODO
pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Napisano: 20 mar 2016, 18:24

Witam! jestem z małej gminy
To jak to w końcu ma być. Sytuacja: Rodzinne w jednym pokoju a świadczenia wychowawcze w drugim.
jedni piszą że będą zaglądać do teczek i sprawdzać oświadczenia, składki itp a inni piszą że nie, że będą zbierać oświadczenia że sytuacja identyczna jak we wcześniej złożonym wniosku o świadczenia rodzinne.

cytuje innych " ( mimo, ze działy sąsiadują przez drzwi nie będą korzystać już ze zgromadzonych danych ze ŚR. Wg interpretacji jest to inna baza danych"
poza tym sprawa GIODO

mógłby ktoś podlinkować te opinię GIODO i inne istotne informacje

nic już z tego nie wiem, przecież dokumenty za 2014 (o rodzinne) są już złożone w OPS nad którym czuwa Organ
szkoda, że to będzie taki chaos, bo przecież można by było wyciągać teczkę z rodzinnego i klientom o 500+ podyktować te kwoty z oświadczeń już zebranych
ba znając życie popiszą głupotki (bo kto normalny na dzień dobry bedzie pamiętał co wpisywał 6 mc wcześniej w wniosku o rodzinne
jak będą rozbieżności to wezwania, sprawdzanie w empatii, dodatkowe pisma do innych organów.

Przecież obie sprawy są prowadzone z upoważnienia Organu.
może być sytuacja że do wniosku o 500+ ktoś się zapomni i złoży jakieś oświadczenie o dotykowym dochodzie za 2015 r lub pocz. 2016 r..
Rozumiem, że w programie Sygnity zaimportuje z bazy o ŚR wnioskodawcę z już w prowadzonym dochodem ale nie zagra mi to z tym dodatkowym dochodem złożonym przez wnioskodawcę. Więc doliczę ten dochód klientowi i dla 500+ będzie miał inny dochód niż w rodzinnym. czy z automatu stanowisko od rodzinnego zobaczy że u mnie jest inny dochód w programie, czy moim obowiązkiem jest informowanie o takich rozbieżnościach osobę od rodzinnego. Jest to tzw weryfikacja wewnątrz a co za tym idzie mogą być sytuację że po takiej weryfikacji św. rodzinne trzeba będzie przeliczać na nowo lub wstrzymać lub świadczenie do zwrotu.

Proszę napiszcie prosto jak Wy to zrobicie w małych OPS
"W życiu zwycięża tylko głupi; mądry widzi przed sobą zbyt wiele trudności i traci pewność siebie zanim zacznie działać."
Erich Maria Remarque
Stańczyk
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 20 mar 2016, 16:47
Zajmuję się:

Napisano: 20 mar 2016, 19:43

Moim zdaniem lepiej czasem wezwać do wyjaśnienia jak będą jakieś nieścisłości wobec danych sprzed paru miesięcy niż wszystko sprawdzać jeszcze raz....no chyba, że gmina bogata i te same dokumenty ktoś chce 2 razy drukować i tracić czas na ponowne sprawdzanie tego co już jest w teczkach
A właśnie co do teczek- będziecie zakładać nowe teczki na 500+ tym, co już pobierają rodzinne czy dołączać dokumenty do tamtych teczek?
Gość

Napisano: 20 mar 2016, 22:23

- odnośnie teczek: może niech się wypowiedzą osoby, które będą prowadzić świadczenia wychowawcze w innym pomieszczeniu niż św. rodzinne. (mogą też Ci gdzie świadczenia wychowawcze będą w Urzędzie)
będziecie zakładać nowe teczki: a w nich wnioski oświadczenia + inne dokumenty? (dla wnioskodawców już występujących w ŚR.)
czy podepniecie komplet od świadczeń wychowawczych do wniosku od świadczeń rodzinnych (bo wiadomo ten sam rok bazowy - 2014)
-W przypadku świadczeń wychowawczych w Urzędzie - jak będzie wyglądała weryfikacja oświadczeń, lub statusu osób bezrobotnych z zasiłkami dla bezrobotnych (pytam bo urzędy mogą nie mieć podglądu danych ze strony Powiatowego Urzędu Pracy chyba że coś się zmieniło)
czy w takiej sytuacji jedynie oświadczenia pod odpowiedzialnością karną

-a jak będzie z archiwizacją:
okres zasiłkowy przy świadczeniach wychowawczych jest do 30 września 2017
okres zasiłkowy przy świadczeniach rodzinnych jest do 30.10.2016 r
będzie to jakieś utrudnienie?
"W życiu zwycięża tylko głupi; mądry widzi przed sobą zbyt wiele trudności i traci pewność siebie zanim zacznie działać."
Erich Maria Remarque
Stańczyk
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 20 mar 2016, 16:47
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x