rolnik - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 11 mar 2015, 12:50

rolnik składa na śp oczywiście pisze oświadczenie że rezygnuje z prowadzenia gospodarstwa
idzie do krus i krus go wyrzuca
ale czy ktoś się orientuje bo rolnik ma żonę która jest współwaścicielem gospodarstwa czy ją też wyrejestrują ? opłaca składki nie jest jako domownik tylko współwłaściciel
asiak

Napisano: 11 mar 2015, 12:59

u nas rolnicy piszą oświadczenia ale do krusu nie chodzą
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Napisano: 11 mar 2015, 13:01

u mnie też nie ale 3 przypadki miałam że poszli i krus ich powywalał
ale chodzi czy tą żonę jako współwłaściciela wyrzucą też czy nie
asiak

Napisano: 11 mar 2015, 13:04

w komunikacie było że wszystkich nie możesz powiedzieć ludziom żeby nie chodzili do krusu, tak na prawdę nie maja podstaw żeby tych rolników wywalać bo komunikat to nie przepis prawa wiec ja bym ludziom mówiła żeby nie chodzili do krusu
anetag
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 11 mar 2015, 13:12

u nas krus wyrzucił 3 osoby bo same poszły a komunikat ministerstwa to oni mają wiesz gdzie rozmawiałam z moim krusem ze 100 razy i oni stoją na zupełnie innym stanowisku ja nie mówię że mają iść ale akurat sami poszli
a co zrobisz jak krus napisze wniosek o udostępnienie danych o osobach pobierających śp zdo szo ?
asiak

Napisano: 11 mar 2015, 13:24

ja nie mówię o komunikacie ministerstwa tylko o ich komunikacie, nie mogą wyłaczać ludzi na podstawie komunikatu przepisu takiego w ustawie o ubezpieczeniach rolników nie ma, u nas krus zmądrzał nie wyrzuca ludzi, a jak u ciebie jest głupi to mów ludziom żeby nie chodzili do krusu.
Niech piszą ci oświadczenia a zamiast zaświadczeń z krusu o podleganiu ubezpieczeniom niech przynoszą ci decyzje krus, które każdy ma w domu
anetag
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 11 mar 2015, 13:47

Mam pierwszy raz przypadek osoby ubezpieczonej w KRUS i ubiegającej się o szo. Pan składa na ojca, ubezpieczony jako domownik rolnika. Napisał oświadczenie że zaprzestał. Co w takim przypadku z ubezpieczeniem u nas?
Gość

Napisano: 11 mar 2015, 15:56

Jeśli jest dwóch współwłaścicieli, to jeżeli ten jeden zaprzestaje prowadzenia ( mąż) i jest wyłączony z KRUS to żona- współwłaściciel dalej opłaca sobie składki, różnie w KRUS podchodzą natomiast do dopisania do ubezpieczenia zdrowotnego - tutaj żona powinna móc dopisać męża.
Może tak w tej sprawie ubezpieczenia lepiej nie doradzać, czy ktoś ma zgłosić fakt zaprzestania w KRUS czy nie, lepiej niech to zainteresowani biorą na siebie.
wwo

Napisano: 16 mar 2015, 12:10

jak napiszą na oswiadczeniu że zaprzestali prowdzenia gospodarstwa rolnego ale nie pójdą do krus zgłosić tego faktu, to emerytano rentowe składki przez nas nie są płacone a zdrowotne też nie?
manilla

Napisano: 16 mar 2015, 12:16

manilla pisze:jak napiszą na oswiadczeniu że zaprzestali prowdzenia gospodarstwa rolnego ale nie pójdą do krus zgłosić tego faktu, to emerytano rentowe składki przez nas nie są płacone a zdrowotne też nie?
nic nie opłacasz rolnikowi ubezpieczonemu z mocy ustawy
anetag
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x