rolnik a śp po 15 maja - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 06 maja 2014, 10:22

Od 15 maja wchodzi przepis o rolnikach otrzymujących świadczenie pielęgnacyjne, czy bierzemy oświadczenia od rolników, że nie prowadzą gospodarstwa rolnego, a jeżeli rolnik nie oświadczy to co, zabieramy świadczenie pielęgnacyjne po 15 maja ??
maja ja

Napisano: 06 maja 2014, 10:35

Jak dla mnie ja tych co mają śp na dotychczasowych warunkach to bym wcale nie ruszał natomiast nowe wnioski jak najbardziej
ensiferum

Napisano: 06 maja 2014, 10:59

ale jest zmiana przepisu prawa
maja ja

Napisano: 06 maja 2014, 11:02

ale zmiana od 15 maja :)
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 06 maja 2014, 11:10

jak rozumiecie "zaprzestanie prowadzenia gospodarstwa rolnego" w przypadku rolników a jak w przypadku małżonków rolników lub domowników "zaprzestanie prowadzenia gospodarstwa rolnego albo wykonywania przez nich pracy w gosp. rolnym" czy "zaprzestanie" to wydzierżawienie ?
ona___

Napisano: 06 maja 2014, 11:15

oświadczenie :)
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 06 maja 2014, 11:18

Pani w KRUSie tłumaczyła że rolnik musi wydzierżawić wtedy jest to zaprzestanie prowadzenia gosp. rolnego
ona___

Napisano: 06 maja 2014, 11:21

ale co Pani w Krusie ma do świadczeń rodzinnych :)
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 06 maja 2014, 11:25

prowadzenie gospodarstwa rolnego

ustawa o kształtowaniu ustroju rolnego określa co to oznacza osobiste prowadzenie gospodarstwa rolnego art. 6 ust. 2
np rolnik osobiście pracuje w gospodarstwie, osobiście składa oświadczenia woli - umowy z dostawcami, odbiorcami, bankami, ubezpieczycielami, zamieszkuje na terenie gospodarstwa umożliwiającym pracę w tym gospodarstwie w wymiarze i z częstotliwością odpowiednią do charakteru prowadzonej produkcji
wyzbywać gospodarstwa się nie musi, opłacony krus może mieć ale : art. 6 ust 2 ustawy o ustroju rolnym
...

Napisano: 06 maja 2014, 11:27

ona , wlasnie ciagle sie zastanawiam nad tym co ozn. zaprzestanie gosp. roln. Dzwonilas do KRUS ?
nowaja

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x