Rolnik a ZDO - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 11 wrz 2014, 8:37

Witam serdecznie.

Osoba będąca rolnikiem, przedstawiająca zaświadczenie z KRUSu że od 2003r do nadal z mocy ustawy podlega ubezpieczeniu rolników i w świetle dokumentacji będącej w posiadaniu KRUS nadal prowadzi działalność rolniczą wnioskuje o ZDO (zaświadczenie z dnia 01.09.2014r.). Oświadczenie o zaprzestaniu prowadzenia gospodarstwa rolnego podpisała w dniu 05.09.2014r.
Wcześniej pobierała ŚP na dorosłą ubezwłasnowolnioną siostrę, której jest opiekunem prawnym (postanowienie Sądu), rodzice żyją ale to są już staruszkowie, grubo po 80tce. schorowani ale nie legitymujący się orzeczeniami o znacznych stopniach niepełnosprawności.

Proszę powiedzcie mi czy aby warunku są spełnione do przyznania tego ZDO??
Czy to zaświadczenie z KRUSu odgrywa ważną rolę w tej sprawie?
Co myślicie o tym przypadku??
Bardzo proszę podpowiedzcie mi jakbyście rozstrzygnęli ten przypadek?

Za wszystkie sugestie z góry dziękuję :)
Rudowłosa

Napisano: 11 wrz 2014, 9:53

przypadek jak każdy inny wzw zdo ,ma zaświadczenie o podleganiu innemu ubezpieczeniu,spełnia pozostałe warunki ,wypłacasz zdo przy czym informujesz o stanowisku KRUS w tej sprawie,wszystko
krzysiek22

Napisano: 11 wrz 2014, 10:52

a co jezeli pan zlozyl mi wniosek oraz oswiadczenie o zaprzestaniu prowadzenia gosp ale nie wpisal mi we wniosku od kiedy zrezygnowal i powiedzial ze nie wpisze bo nie zrezygnowal i co odmowe mam mu dac?
ona32

Napisano: 12 wrz 2014, 10:47

dlaczego piszesz ,że informuję KRUS? Czy coś pominęłam ja nie informowałam KRUS-u o żadnych świadczeniobiorcach, dodam, że KRUS od nas nic nie chciał.
zuza7

Napisano: 12 wrz 2014, 11:05

chodziło mi że informujesz KLIENTA o komunikacie krus odnośnie świadczeń opiekuńczych
Krzysiek22

Napisano: 12 wrz 2014, 12:11

co zrobić jak KRUS tych ludzi wykreśli z ubezpieczenia od lipca 2013r. to my za nich płacimy składki też od lipca 2013r. a co z odsetkami do ZUS czy odsetek ZUS nie będzie naliczał , bo przeciez to nie z naszej winy tych ludzi wywalili
gopsewa

Napisano: 12 wrz 2014, 12:18

gopsewa pisze:co zrobić jak KRUS tych ludzi wykreśli z ubezpieczenia od lipca 2013r. to my za nich płacimy składki też od lipca 2013r. a co z odsetkami do ZUS czy odsetek ZUS nie będzie naliczał , bo przeciez to nie z naszej winy tych ludzi wywalili
Okolicznością powodującą powstanie obowiązku opłacenia składek nie jest w tym przypadku przyznanie świadczenia przez nas, a wydanie decyzji o wyłączeniu z ubezpieczenia przez KRUS. Od tego dnia liczysz terminy, bo każde wcześniejsze zgłoszenie do ubezpieczenia byłoby naruszeniem ustawy o s.u.s.
My rozwiązaliśmy sprawę w ten sposób, że przy przyznaniu świadczenia od razu pytamy KRUS czy strona podlega obowiązkowi ubezpieczenia w KRUS z próbą o informację w przypadku zmiany tego stanu.
KRUS niezwłocznie po wyłączeniu osoby z ubezpieczenia informuje nas o tym fakcie, więc nawet hipotetycznych odsetek można uniknąć.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x