św. pielęgn. od kiedy - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 11 wrz 2014, 9:33

Kobieta będzie miała św. pielęgn. na dziecko , złożyła wniosek 10 lipca do Powiat. orzecz.,jest zarejestr. w Urzędzie Pracy bez prawa do zas. od kiedy przyznać św. pielęgn.
juleczka

Napisano: 11 wrz 2014, 12:33

Moje SKO twierdzi, że fakt rejestracji nie ma żadnego znaczenia i przyznałoby świadczenie od lipca. MPiPS twierdzi, ze fakt rejestracji w PUP przesądza o braku rezygnacji z zatrudnienia, bo osoba świadczy gotowość do podjęcia pracy, więc wypadałoby dać odmowę. :)
Ja przyznaję od daty złożenia wniosku, idac tokiem rozumowania SKO i WSA, które wskazują, że sam fakt rejestracji nie przesadza o braku rezygnacji z podjęcia zatrudnienia.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 11 wrz 2014, 13:05

Bardzo dziękuję za odpowiedź, wyczytałam w mądrej książce ,że od daty wyrej. z Urzędu Pracy. Ona przyjdzie w poniedziałek ,a wyrejestruje się jutro, będzie chyba krzywdzące dla niej jeżeli dam jej od daty 13 września, tj. od następnego dnia od wyrej. się z PUP. Co myślisz?
juleczka

Napisano: 11 wrz 2014, 13:21

juleczka pisze:Bardzo dziękuję za odpowiedź, wyczytałam w mądrej książce ,że od daty wyrej. z Urzędu Pracy. Ona przyjdzie w poniedziałek ,a wyrejestruje się jutro, będzie chyba krzywdzące dla niej jeżeli dam jej od daty 13 września, tj. od następnego dnia od wyrej. się z PUP. Co myślisz?
Sądy w Polsce orzekają różnie. Bezpiecznie dla Ciebie i bez naruszania prawa strony będzie przyznać jej świadczenie od utraty statusu osoby bezrobotnej (koniecznie z rygorem, jeśli chcesz jej wypłacać świadczenia) i odmowa za okres wcześniejszy. Niech się odwołuje do SKO, będziesz znała stanowisko Twojego organu wyższego stopnia.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 11 wrz 2014, 13:57

moze najpierw zadzwon do swojego PUP i zapytaj czy wyrejestruja taka osobe z data wsteczna jak przyjdzie "jutro", jesli ty jej przyznasz SP od lipca...moj PUP wyrejestrowuje:) kiedys przyznawalam od miesiaca zlozenia wniosku na komisje nawet jak byl zarejestrowany a potem informowalam PUP,ze takiej osobie przyznalam SP - i PUP musial wyrejestrowac wstecz, bo osoba uprawniona do SP nie moze miec statusu osoby bezrobotnej...potem niektorzy zaczeli sie "ciskac":) ze jest gotowa bla bla bla wiec bez wyrejestrowania nie mozna ustalic prawa do SP...no to mowie moim klientom z jakim dniem dostana SP i z ta informacja ida do PUP i tam ich bez problemu z tym dniem wyrejestrowuja i klient wraca do mnie z zaswiadczeniem,ze utracil status bezrobotnego z dniem poprzedzajacym dzien, od ktorego moze dostac SP:) czasami nawet i 3 miesiace wstecz jesli dlugo PCPR ustalal niepelnosprawnosc
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 11 wrz 2014, 14:17

Chyba nie wyrejestrują ją z dniem złożenia wniosku na komisję, ponieważ okazało se ,że jest na pracach społeczno-użytecznych w gminie,a PUP rekompensuje częściowo wypłatę, dostanie św. pielęgn. chyba od dnia następującego po wyrej. z PUP, nie wiem czy dobrze, ale na pewno szkoda dziewczyny, że tyle straci.
juleczka

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x