czy powinniśmy opłacać składki społeczne rolnikowi w przypadku, gdy w KRUS ma już powyżej 25 lat ubezpieczenia /dot. świadczenia pielęgnacyjnego, specjalnego zasiłku opiekuńczego/?????????
A właśnie , że płacisz ZUS , przynajmniej tak mnie poinformowano na szkoleniu.. SZO nie jest formą renty ani jakiegos ionnego uposażenia emarytalno rentowego, aby zarzuci opłacanie składki.
Jak cię tak uczyli na szkoleniu, to po pytasz?
A zgodnie z twoim tłumaczeniem, to i nie powinnaś zarzucać płacenia składek, jesli ktoś osiagnął w ZUS okres składkowy 25 lat.
Wydaje mi się tez, że takie przejście z KRUS do ZUS może bardziej zaszkodzic ludziom niż pomóc. Czytałam kiedys , że na emeryture idzie sie z tego ubezpieczenia pod które się podlegało ostatnio. Mozliwe , ze w przypadku renty jest tak samo. I tak np. mając wymagany staż do emerytury z ZUS, to jednak nie otrzyma sie jej, jezeli ostatnim ubezpieczeniem było ubezpieczenie rolnicze. Nie wiem tylko czy W KRUS obowiązuje taka sama zasada?
Ubezpieczenie 25 letnie w KRUS nie ma wpływu na ubezpieczenie w ZUS.Trzeba opłacać ZUS jeśli osoba nie ma 25-letniego okresu w ZUS.Możesz wziąc oświadczenie od osoby,że nie ma 25 w ZUS
na stronie mpips znajdziesz wytyczne w sprawie opłacania KRUS - skł. społeczna - na wniosek osoby po wyłączeniu z ubezpiezenia, bo zdrowotna do ZUS obowiązkowo