program 500+ - znowu zarwane wakacje - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 6    [ Posty: 57 ]

Napisano: 27 sty 2016, 9:46

Dużo piszecie o programie 500+, są różne propozycje, ale nie widzę żadnych dotyczących okresu zasiłkowego. Pamiętacie jak było ze świadczeniami rodzinnymi? Całe wakacje w pracy. Chcecie powtórki z rozrywki? Nie przeszkadza wam, że od sierpnia tłumy ruszą ze składaniem wniosku. Urlop w lipcu? Jeżeli pracuje 2 pracowników, to jak to podzielić, zważywszy, że są sprawozdania, listy, u mnie rozliczanie stypendium. I co potem będziecie pisać znowu o zmianę?
Agnieszka 44444
Stażysta
Od: 15 gru 2014, 9:54
Zajmuję się:

Napisano: 27 sty 2016, 10:02

Na nasze zapytania w kwestii organizacji nasz kierownik OPS powiedział, że "nie widzi problemu" i nie ma potrzeby starania się o cokolwiek ;) Także nasza 3 osobowa ekipa nie ma nawet wsparcia z góry - jak zwykle pozostawieni na pastwę petentów ;)
Kamil07

Napisano: 27 sty 2016, 10:04

Kamil07 pisze:Na nasze zapytania w kwestii organizacji nasz kierownik OPS powiedział, że "nie widzi problemu" i nie ma potrzeby starania się o cokolwiek ;) Także nasza 3 osobowa ekipa nie ma nawet wsparcia z góry - jak zwykle pozostawieni na pastwę petentów ;)
ja jestem sama....i wsparcia zero jakiegokolwiek
julka@@

Napisano: 27 sty 2016, 10:07

to same piszcze, po co wam kierownik. Jak zasypiemy Ministerstwo listami w tej sparawie to może zmienią. Już raz tak było, ale wiązało się t ze zmianą decyzji w sprawie terminu.
Agnieszka 44444
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 27 sty 2016, 10:13

okresy zasiłkowe mogłybyć takie same jak w rodzinnym nawet lepiej dla ludzi
gops1

Napisano: 27 sty 2016, 10:17

no właśnie mogłyby być, ale nie będa jeśli bedziemy siedzieć cicho!!!!
Agnieszka 44444
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 27 sty 2016, 10:27

Hehe, a ja dowiedziałam się, że 500+ też będę robić, oczywiście już wszystko co z rodziną jest związane robię sama. Zasiłki rodzinne, świadczenia opiekuńcze, zł za zł, świadczenie rodzicielskie,FA. Oczywiście bez podwyżki i dodatku. Budżet roczny 2,2 mln, dodatkowe 4 mln na 500+. Nie wyobrażam sobie dalszej pracy.
Martaaa

Napisano: 27 sty 2016, 10:32

Tak na szybko skleciłam pismo, może ktoś bedzie chciał wykorzystać. Marta to niemozliwe, bys sama to wszystko ogarnęła. To jest niemożliwe. Musza zatrudnić dodatkową, chociaż jedną osobę. Walcz o to, pisz, żądaj wymagaj. A jak nie to ... weź zwolnienie w kwietniu.... Podobno będzie panowała wtedy ostra grypa :D

Realizuję świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny oraz stypendia szkolne w małej gminie. Złożyłam już własne propozycje do programu odrębnym pismem. Mój niepokój wzbudził jednak termin okresu zasiłkowego, który zaczynałby się od września. Oznaczałoby to, że od sierpnia rozpocznie się przyjmowanie wniosków, czyli okres bardzo wytężonej pracy. Jest to czas, kiedy zostajemy po godzinach, pracujemy w soboty i niedzielę. Pragnę zauważyć, że sierpień jest miesiącem wakacyjnym, w którym zamknięte są szkoły. Kto się zajmie dziećmi realizatorów świadczeń. Pewnie Państwo odpowiecie , że zostaje lipiec. Otóż nie!!!! W lipcu pracownicy wykonują sprawozdania (a jest ich coraz więcej) ,które zajmują bardzo dużo czasu. Są do wykonania również inne prace. A nam, rodzicom jest potrzebny urlop w czasie kiedy nasze dzieci mają wolne. Nie potrzebuję wolnego w grudniu, styczniu, maju czy czerwcu. Chcemy urlopu, kiedy jest ciepło, kiedy dzień jest jeszcze długi, kiedy nasze dzieci nas potrzebują, kiedy musimy zapewnić naszym pociechom opiekę. Proszę nam tego nie zabierać!!!!!! Nie chcemy zabierać naszych dzieci na urlopy w czerwcu – bo w czerwcu muszą chodzić do szkoły!!!
Celem ustawy jest wspieranie rodzin. Zabranie prawa do urlopu w wakacje jest tego zaprzeczeniem. W roku 2004 r. ustawa o świadczeniach rodzinnych narzuciła nam realizację przyjmowania wniosków na nowy okres zasiłkowy w okresie wakacyjnym. Pracownicy protestowali, i zostało to zmienione. Obecnie okres zasiłkowy zaczyna się od listopada, a przyjmowanie wniosków rozpoczyna się we wrześniu. Jest to bardzo dobry termin, gdyż osoby mogą złożyć wnioski wraz z zaświadczeniami ze szkoły, które są w wielu wypadkach wymagane. Uważam, ze należy zrobić jednakowy okres zasiłkowy dla wszystkich świadczeń – świadczeń rodzinnych, alimentacyjnych oraz świadczeń 500+. Osoba składająca , złoży wtedy wnioski na wszystkie świadczenia w jednym czasie, podczas jednej wizyty,, z jednymi dokumentami.
Do realizacji programu 500+ będą zatrudnieni dodatkowi ludzie, więc nawał pracy przypadnie na jeden okres. Jesteśmy do tego przyzwyczajeni i nie boimy się tego. Tym bardziej, że jesteśmy wypoczęci po wakacyjnych urlopach. Nie widzę żadnego uzasadnienia, by każde ze świadczeń miało swój okres zasiłkowy. Tym bardziej, ze realizacją zadań zajmą się komórki realizujące świadczenia rodzinne. Dla Państwa nie ma znaczenia czy ludzie będą składać wnioski w sierpniu czy wrześniu. Dla nas ma to ogromne znaczenie. Bardzo proszę o zrozumienie i zmianę terminu okresu zasiłkowego.
Agnieszka 44444
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 27 sty 2016, 11:01

W jakiej formie można to wysłać: pisemnie czy mailowo?
~Ewa

Napisano: 27 sty 2016, 11:09

ja to wysyłałam meilowo wszedzie gdzie się dało, włącznie w Jarosławem :o
Agnieszka 44444
Stażysta
Zajmuję się:

Strona 1 z 6    [ Posty: 57 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x