ROLNIK opiekun miał pozostać w KRUS - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 30 sty 2015, 15:25

Podobno pracownicy MPiPS czytają nasze FORUM w związku z powyższym chcę im przypomnieć co jedna Pani w lipcu 2014 r. opowiadała:

Rolnik opiekun będzie mógł pozostać w KRUS
Ministerstwo Pracy zapowiada zmianę przepisów, tak aby rolnik opiekun niepełnosprawnego nie tracił możliwości pozostania w KRUS.
Jak się okazuje, naszą opinię co do potrzeby zmian przepisów nakazujących rolnikowi rezygnację z ubezpieczenia w KRUS przy wystąpieniu o zasiłek dla opiekuna, podzielają posłowie i Ministerstwo Pracy.
Poseł Tadeusz Tomaszewski pytał wczoraj w Sejmie:
- Jakie działania podejmie rząd, aby naprawić tę ewidentną skuchę formalnoprawną. Wiem, że chcieliśmy dobrze, natomiast dzisiaj jest tak, że grupa rolników właściwie musi wybierać, czy korzystać z tego świadczenia, czy rezygnować z ubezpieczenia w KRUS-ie.
I uzyskał odpowiedź dalej idącą niż ta udzielona naszej redakcji.
- Wydawało się, że złożenie stosownego oświadczenia absolutnie będzie możliwością i otwarciem szeroko drzwi do korzystania z wszystkich świadczeń, które wynikają z tej ustawy – odpowiedziała wiceminister pracy i Polityki Społecznej Elżbieta Seredyn. - Prawda jest taka, że pojawił się ogromny problem. Złożenie tego oświadczenia przez rolnika w ośrodku pomocy społecznej generuje problem w zderzeniu z ustawą o KRUS. Złożenie oświadczenia przez rolnika automatycznie pozbawia go możliwości płacenia za siebie składek w kasie ubezpieczenia rolniczego. Nie ukrywam, że natychmiast podjęliśmy prace, muszę to tutaj powiedzieć, wspólnie z ministerstwem rolnictwa, oczywiście z Kasą Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, bo to są te organy, te instytucje, które muszą w ustawach ich dotyczących natychmiast uregulować tę sytuację.
Wiceminister zapewniła o zamiarze szybkiego rozwiązania problemu:
- Koncepcje są dwie. Nadal uważam, że rolnicy powinni mieć możliwość prawną korzystania ze świadczenia pielęgnacyjnego, tym bardziej że ono od stycznia przyszłego roku będzie miało wartość 1200 zł. Specjalny zasiłek opiekuńczy to mniejsza kwota, ale również znaczna – 520 zł. Teraz musimy pomyśleć nad rozwiązaniem, które pozwoli rolnikowi nadal płacić składki w KRUS-ie bądź – co wydawałoby się logiczne w stosunku do dzisiejszych rozwiązań – powinny być one opłacane z budżetu państwa. Jaka będzie decyzja, jakie rozwiązanie zostanie zastosowane w praktyce, tego dzisiaj państwu nie mogę powiedzieć. Natomiast chcę zapewnić, że trwają bardzo intensywne prace, osobiście też w nich uczestniczę, bo bardzo mi zależy na tej sprawie. Tak się stało, jest mi bardzo przykro z tego powodu, natomiast nie uchylam się od ciężkiej pracy, tak aby szybko wyjaśnić tę sytuację.
25-07-2014
pawel.w

Napisano: 30 sty 2015, 21:03

Wiceminister zapewniła o zamiarze szybkiego rozwiązania problemu:
Ta pani ma niezłe poczucie humoru - od lipca minęło już 6 miesięcy a ona mówi o ciężkiej pracy
i szybkim rozwiązaniu problemu.
U nas KRUS z rolnikami robi niezłe zamieszanie, że chłopi już sami nie wiedza co mają robić
bo na pryszcz im składki w ZUS gdy do renty lub emerytury niewiele brakuje.
aga...

Napisano: 31 sty 2015, 11:50

Przeciez wystarczyło zmienić zapis w ustawie o ubezpieczeniu że za osobę rezygnującą z pracy lub nie pracującą OPS opłaca składkę do ZUS a za rolnika który rezygnuje z pracy w gospodarstwie rolnym opłaca do KRUS.
Proste jak budowa cepa.
Rolnik

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x