rolnik szo - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 12 sty 2016, 15:02

jestem nowiusieńka i prosze o wytłumaczenie mi kwesti ubezpieczenia w szo.
przykład:
Kobieta chce złozyc wniosek na szo w związku z opieką na matke. Matka 89 lat ma orzeczenie o znacznym stopniu. Kobieta jest zarejestrowana w KRUS i tam opłaca składke na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne. Czy należy sie jej szo jak opłaca składke w KRUS?
Musi złozyc wniosek o zaprzestaniu prowadzenia prowadzenia pracy na gospodarstwie? i co dalej.
Wytłumaczie mi to bo już sie pogubilam,
akuku

Napisano: 12 sty 2016, 15:49

Uchylono punkt ustawy, który wskazywał, że świadczenie nie przysługuje, gdy istnieje inny tytuł do ubezpieczenia społecznego. W związku z tym samo opłacanie KRUSu nie szkodzi przy przyznawaniu SZO.
Jedyna różnica od nie-rolników jest przymus złożenia oświadczenia o zaprzestaniu pracy w gospodarstwie (17b). Jak to zrobi, przyznajesz jak gdyby nigdy nic.
Dodatkowo poinformuj ją o możliwości wybraniu KRUSu przy składkach (ubezpieczenie na wniosek wg art. 16 ust. 2 pkt 4 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników) i weź stosowne oświadczenia.

Żeby nie miała problemów, niech oświadczy, że zaprzestała pracę z dniem, w którym przyznacie jej SZO (jeżeli to nowa sprawa), bo od tego dnia straci tam świadczenia, które wy, jako OPS, pokryjecie tylko od daty przyznania SZO. Ale to tak na marginesie, zasugeruj, poprowadź, czasem nie wymuszaj (to dla jej dobra, no ale ściemniać nie można :roll:).
abc

Napisano: 12 sty 2016, 20:46

pamiętaj też, że zdrowotnie ubezpiecza ją współmałżonek jeżeli pracuje lub jest zarejestrowany w UP. Jeżeli nie to zdrowotne płacisz za nią do ZUS, a społeczne zgodnie z jej wyborem do ZUS lub do KRUS Jeżeli do KRUS to po otrzymaniu decyzji z KRUS
małami

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x