ROPS - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 26 sty 2017, 14:35

Mam pytanie odnośnie Ropsu. Rops wydał decyzje do końca lipca a od sierpnia my organ właściwy bo Pan już nie pracuje za granica. Teraz żeby wydać decyzje Pan musi złożyć nowy wniosek czy przyznaje na podstawia dokumentów złożonych w kwietniu?
ciekawa500

Napisano: 26 sty 2017, 14:44

Na tamten wniosek ROPS wydał decyzję, więc osoba powinna złożyć nowy wniosek i wtedy nowa decyzja. Przynajmniej ja tak robię :)
inga3

Napisano: 26 sty 2017, 14:48

inga3 pisze:Na tamten wniosek ROPS wydał decyzję, więc osoba powinna złożyć nowy wniosek i wtedy nowa decyzja. Przynajmniej ja tak robię :)
kurcze to źle robię, bo jak mi odesłali wniosek i dokumenty to przyznałam na podstawie tamtego wniosku...
ciekawa500

Napisano: 26 sty 2017, 15:12

inga3 pisze:Na tamten wniosek ROPS wydał decyzję, więc osoba powinna złożyć nowy wniosek i wtedy nowa decyzja. Przynajmniej ja tak robię :)
no ale przecież nie wiesz jak ROPS ustali koordynację i od kiedy Ty będziesz organem właściwym, przyznajesz od miesiąca złożenia nowego wniosku?
rysia

Napisano: 26 sty 2017, 15:14

ciekawa500 pisze:
kurcze to źle robię, bo jak mi odesłali wniosek i dokumenty to przyznałam na podstawie tamtego wniosku...
I bardzo dobrze zrobiłaś :)
popi

Napisano: 26 sty 2017, 15:16

Przecież wniosek jest jeden i obowiązuje na cały okres od 1.04.2016-30.09.2017. Nie ma potrzeby składać nowego wniosku. Zadzwoń do rops i zapytaj kiedy odeślą akta sprawy! I wtedy wydajesz decyzję od dnia kiedy nie mają zastosowania przepisy o koordynacji
klopmann

Napisano: 26 sty 2017, 15:23

klopmann pisze:Przecież wniosek jest jeden i obowiązuje na cały okres od 1.04.2016-30.09.2017. Nie ma potrzeby składać nowego wniosku. Zadzwoń do rops i zapytaj kiedy odeślą akta sprawy! I wtedy wydajesz decyzję od dnia kiedy nie mają zastosowania przepisy o koordynacji
Akta odesłali wraz ze swoją decyzją :)
ciekawa500

Napisano: 26 sty 2017, 15:42

rysia pisze:
no ale przecież nie wiesz jak ROPS ustali koordynację i od kiedy Ty będziesz organem właściwym, przyznajesz od miesiąca złożenia nowego wniosku?
jak nie wiem skoro jest decyzja z ROPS i pisze od kiedy do kiedy jest koordynacja. Z drugiej strony z reguły następuje utrata dochodu skoro nie ma dalej koordynacji. Nie wiem, może źle robię ale wydaje mi się, że do jednego wniosku może być tylko jedna decyzja przyznająca.
inga3

Napisano: 26 sty 2017, 15:48

To Ci się źle wydaje. Złoży Ci nowy wniosek i przyjmiesz go z datą np. jutrzejszą i przyznasz mu od sierpnia??? Przecież przyznajesz od dnia wpłynięcia wniosku. Nie utrudniajcie sobie. Przyznajesz na tamten wniosek. A decyzje ropsu robisz decyzja bez wniosku.
kin

Napisano: 26 sty 2017, 16:01

ciekawa500 pisze:Mam pytanie odnośnie Ropsu. Rops wydał decyzje do końca lipca a od sierpnia my organ właściwy bo Pan już nie pracuje za granica. Teraz żeby wydać decyzje Pan musi złożyć nowy wniosek czy przyznaje na podstawia dokumentów złożonych w kwietniu?

Tez jestem ciekawa jak powinno być.
Radca nam powiedział że nie wchodzimy w kompetencje Marszałka i wydajemy decyzje dopiero po zakończeniu tej od niego.
Wzywamy strone do uzupelnienia wniosku lub złożenia nowego (tu jeszcze nie wiem jak powinno być) tzn. w tamtym jest że przebywają za granica a teraz ma byc że nie przebywaja.
Bo co w sytuacji jak im przyznasz teraz decyzja na czas kiedy nie zachodzi koordynacja a oni nie wróca do polski?
cel.

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x