Regionalny Ośrodek Polityki Społecznej ustalił przepisy o koordynacji - od dnia 01.04.2016r. do dnia 28.07.2016r. krajem pierwszeństwa do wypłaty świadczenia wychowawczego były Niemcy, od dnia 29.07.2016 r. do dnia 30.09.2017 r. jest Polska. W jakiej wysokości przyznać świadczenie wychowawcze na dziecko za miesiąc lipiec 2016r.?
Jeszcze nie wydałam żadnej decyzji. Pani złożyła wniosek na ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego w czerwcu, mąż przebywał za granicą, stąd też wniosek poszedł do ROPS. Teraz odesłali mi wniosek i ustalili koordynację tak jak wyżej. Nie wiem jak ustalić kwotę za lipiec 2016 r.
Ale ta decyzja mi nie przyjdzie, rozmawiałam z Panią z ROPS. Pani zostaną przyznane świadczenia za okres od dnia 01.04.2016 r. do dnia 28.07.2016 r. przez niemiecką instytucję właściwą.
Mam ten sam problem i nie wiem jak to ugryźć w ustawie jest podzielność tylko w 3 przypadkach, ale czy przyznanie 500 zł za lipiec jest prawidłowe nie wiem...
Świadczenie jest podzielne tylko gdy dziecko się urodzi lub gdy kończy 18 lat, w tym przypadku nie można przyznać za parę dni ani za cały miesiąc, ja bym to umorzyła i podst prawna że jest niepodzielne.