ROPS- koniec pracy za granicą.

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Niebezpieczna
Stażysta
Zajmuję się: SW
Kontakt:

ROPS- koniec pracy za granicą.

Post autor: Niebezpieczna »

witam. Mam rodzinę, której wniosek poszedł we wrześniu do ROPs-u na drugie dziecko.
Decyzja z ROPS przyznane do września 2018. Dzisiaj mi składa wniosek na pierwsze dziecko ponieważ mąż pracował za granicą do końca grudnia. Przynosi ze sobą dokumenty, w ROPS-ie tez zgłosiła. Moje pytanie czy przyznaje jej od stycznia na pierwsze dziecko(mieszczą się dochodowo) czy wysyłam wniosek do ROPS chociaż zaznaczyła, że już nikt nie przebywa za granicą?
Ragnar
Starszy referent
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Re: ROPS- koniec pracy za granicą.

Post autor: Ragnar »

rozpatrujesz na pierwsze od stycznia zgodnie z ich oświadczeniem i dokumentami o utracie
Małopolska/OPS/Sygnity
referent12
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: referent12 »

a co jesli osoba na nowy okres złozyla wniosek ktory wyslalismy do ROPS bo maz przebywal za granica i do obecnej chwili nie mamy żadnej informacji odnosnie koordynacji, a w grudniu przychodzi i sklada nowy wniosek gdyz maz juz od 15 listopada 2017 r.,przebywa na terenie Polski natomiast umowe mial do 1 grudnia 2017 r. Oczywiscie informacje odnosie zakonczenia umowy wyslalismi do ROPS, ale nadal cisza. Co w takim przypadku robic czekac na informacje od ROPS czy jak? prosze o pomoc:)
Awatar użytkownika
voodoo
Inspektor
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Post autor: voodoo »

A po co przyjmowałaś nowy wniosek skoro stary nie jest jeszcze rozpatrzony? Nowego nie możesz rozpatrzyć- nie pamiętam czy ma to być umorzenie bądź co innego zgodnie z KPA.

Czekasz na rozstrzygnięcie ROPS.
referent12
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: referent12 »

Nom skoro na dzien skladania wniosku maz przebywa w Polsce to stwierdzilismy ze nie ma zadnej przeszkody zeby złozyla wniosek. I tak czekalismy do ostatniego grudnia bo mielismy nadzije ze cos sie wyjasni w tej sprawie.A czy w takim przypadku mozna zrobic przedłuzenie terminu zalatwienia sprawy?
Awatar użytkownika
Edysia185
Starszy referent
Zajmuję się: SR
Kontakt:

Post autor: Edysia185 »

A ja ludziom już nie wierzę. W tamtym okresie tez tak miałyśmy , że najpierw zgłosili, że mąż wyjechał za granice umowa do czerwca. W maju przychodzi oświadcza, ze wrócił, a ROPS ustalił koordynację do maja zgodnie z oświadczeniem. W sierpniu złożył wniosek i mówi, że nie pracuje w grudniu przychodzi i mówi, że za granicą był, daje mi umowę, a ona jest przedłużeniem umowy poprzedniej. I według umów on ma ciągłość. W UW mówi mi Pani, że Pan coś kręci, ważniejsza jest umowa niż oświadczenie. Więc ja tam już nie wieże w takie sobie oświadczenia, chociaż ustawa mówi, że to też jest ważne.
Awatar użytkownika
Edysia185
Starszy referent
Zajmuję się: SR
Kontakt:

Post autor: Edysia185 »

referent12 pisze:Nom skoro na dzien skladania wniosku maz przebywa w Polsce to stwierdzilismy ze nie ma zadnej przeszkody zeby złozyla wniosek. I tak czekalismy do ostatniego grudnia bo mielismy nadzije ze cos sie wyjasni w tej sprawie.A czy w takim przypadku mozna zrobic przedłuzenie terminu zalatwienia sprawy?
Na Twoim miejscu zadzwoniłabym, do UW i zapytała co zrobić. W końcu to oni będą Cię kiedyś kontrolowali, a nie forum.
ODPOWIEDZ