Rozksiegowywanie wpłat naleznosci - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 25 lut 2020, 21:51

Jak u was wygląda rozksiegowywanie wpłat od dłużników jezeli wszystkie naleznosci sa wymagalne i jest mnóstwo naliczonych odsetek - chodzi mi o niepodatkowe naleznosci publicznoprawne. (Oplaty rodzicow za pobyt dzieci w pieczy)
Czy ksiegujecie
-wszystko najpierw na odsetki,
-wszystko najpierw na nal.glowna.
-czy może bawicie się w rozksiegowywanie zgodnie z Art.55 ordynacji podatkowej,
-a może robicie że ksiegujecie na najwcześniejsze termin płatności niepatrzac czy to odsetki czy nal.glowna.

Czy macie opisany sposób rozksiegowywania w polityce?
Nowa_21
Stażysta
Od: 16 mar 2019, 0:15
Zajmuję się: Księgowa

Napisano: 26 lut 2020, 11:23

U mnie rzadko się zdarza, że rodzice biologiczni w ogóle płacą. Najczęściej są to wpłaty z Urzędu Skarbowego, który w tytule przelewu wszystko rozpisuje.

Nie mam rozpisanego sposobu rozksięgowania w polityce.

Mam jedną osobę, która wpłaca kilku od lat 50 zł miesięcznie i od lat GK PCPR w pierwszej kolejności pomniejszała należność główną.
Teraz mamy CUW i przypuszczam, że gdybym miała taką sytuację to w pierwszej kolejności księgowałabym na najwcześniejsze należności poczynając od ubocznych. Ale tak jak napisałam wyżej, nie mam tego w polityce.
Od: 29 lut 2016, 11:21
Zajmuję się:

Napisano: 26 lut 2020, 11:58

A jak stosujecie art. 55 ordynacji podatkowej, gdzie jest napisane ze wpłaty, które niepokryją w całości nal. głównej wraz z odsetkami należy proporcjonalnie rozksięgować na nal. główną i odsetki??
Nowa_21
Stażysta

Napisano: 26 lut 2020, 12:10

Ale to nie są zaległości podatkowe.
Zajmuję się:

Napisano: 26 lut 2020, 14:11

tak nie są, ale zgodnie z art. 67 ustawy o finansach publicznych do naszych niepodatkowych nal.budż o charakterze publicznoprawnym stosujemy dział III ordynacji podatkowej.
Nowa_21
Stażysta

Napisano: 26 lut 2020, 14:39

Nie miałam sytuacji, żebym musiała proporcjonalnie rozksięgować nal. główną i odsetki wg tego co jest w ordynacji podatkowej, więc ciężko mi cokolwiek na ten temat napisać.

Ja robię tak jak wcześniej wspomniałam. Zwykle mam wpłaty z US, który mi "dyktuje" jak mam to rozksięgować.
Zajmuję się:

Napisano: 27 lut 2020, 15:49

Oczywiście, zgodnie z art.67 UoFP i dalej art. 55 ustawy Ordynacja podatkowa należy rozdzielać proporcjonalnie.

Przykład jak rozdzielać wpłaty na należnosci główne i odsetki:
https://www.bdmb.pl/download/bdmb_ods_np.pdf
BDMB
Starszy referent
Od: 05 sty 2015, 12:36
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem