Rozliczanie faktur za dożywianie POMOST - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 19 lut 2019, 10:57

Witam,
Od niedawna rozliczam faktury za dożywianie. Osoba która się tym zajmowała przeszła na emeryturę. U nas było to robione w ten sposób (i ja to tak kontynuuję bo dopiero pierwszy kwartał przede mną-nie wiem co mnie czeka) że spisuje się wszystkie faktury (w excel'u) z podziałem na szkoły przedszkola na styczeń teraz luty dojdzie marzec i później po kwartale te sumy mam "gdzieś" w pomoście nanieś. Czy ktoś z Was tak robi? Czy to jest dobra droga? Plis o pomoc :) Boje się że jak sie skończy kwartał to zgine jak babka w czechach z tym a nie mam pojecia jak sie to rozlicza? Czy da się każda fakture wprowadzać? Jak się o tym dowiedzieć, gdzie szukać jakiś wskazówek? Z góry dziekuje za kazda odp:)
Ankaka1
Praktykant
Od: 15 sty 2019, 14:00
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 19 lut 2019, 10:58

Wprowadzam i rozliczam na bieżąco każdą fakturę.
Solitudo cordis,
Solitudo animae
Ojciec76
Administrator
Od: 09 gru 2010, 9:31
Zajmuję się: PS i reszta w zależności od problemu

Napisano: 19 lut 2019, 11:09

Najkorzystniejszy sposób użycia systemu POMOST Std w tym zakresie jest taki, aby tworzyć dokument rozliczeniowy jeszcze przed otrzymaniem faktycznego rachunku.

Po utworzeniu takiego rozliczenia (można podać okres rozliczenia na jeden miesiąc w przód, np. w lurtym utworzyć rozliczenie świadczeń przyznanych na marzec), Pomost utworzy listę pozycji wraz z zaplanowaną liczbą i kwotą, wynikającą z przyznanych decyzji.

Wówczas opuszczamy okno pozycji rozliczenia i będąc na oknie listy rozliczeń wybieramy z wydruk dokumentu rozliczeniowego, używając przygotowanego wcześniej szablonu wydruku.

Pomost utworzy wydruk z listą osób z naszego projektu rozliczenia. Wydruk ten może zawierajac także puste kolumny, przeznaczone dla realizatora posiłku, na wypełnienie faktycznej realizacji świadczenia (za pomocą umieszczenia w szablonie kolumn #Użytkownik1 i #Użytkownik2 np. na faktyczną kwotę i liczbę posiłków).

Ten wydruk wysyłamy realizatorowi świadczenia i dopiero po otrzymaniu od niego wypełnionego wydruku, wchodzimy ponownie na okno listy pozycji rozliczenia i nanosimy faktycznie wykonanie, a na końcu zatwierdzamy rozliczenie, za pomocą przycisku Rozlicz.

Rozliczenie rachunku jest wówczas ułatwione, bo kolejność osób na wydruku odesłanym przez szkołę będzie oczywiście identyczna jak na oknie, co ułatwi naniesienie faktycznej liczby i kwoty świadczenia, tam gdzie się różni od planu.

Dodatkowo przypominamy, że wraz z Pomostem jest udostępniony osobny program dla kontrahentów do rozliczania świadczeń. Każdy zainteresowany Ośrodek może udostępnić ten program swoim kontrahentom (np. szkołom realizującym dożywanie). Program o nazwie PomostOS jest zupełnie niezależny od samej instalacji Pomostu, nie wymaga bazy danych ani dodatkowych licencji – decyzja o jego wykorzystaniu zależy tylko od porozumienia się Ośrodka z kontrahentem. Jest to godne polecenia, ponieważ pozwala na wyeliminowanie czasochłonnego i podatnego na błędy ręcznego wpisywania faktycznego wykonania z papierowego wydruku przysłanego od kontrahenta.

pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Napisano: 19 lut 2019, 11:14

A czy znajdę tu jakąś dobra duszyczkę która by mnie poprowadziła jak to wprowadzić? albo gdzie szukać pomocy? czuje ze juz leze i kwicze a dla Was to takie proste heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeelp;(
Ankaka1
Praktykant

Napisano: 19 lut 2019, 11:16

Bo to jest proste. Z głównego okna Pomostu wchodzisz na przycisk Dokumenty rozliczeniowe, klikasz ikonę z plusem i już Cię Pomost poprowadzi za rękę. Wpisujesz okres za który ma być dokument rozliczeniowy (faktura), wskazujesz realizatora (np. szkołę czy stołówkę), akceptujesz, na kolejnym oknie wskazujesz rodzaj świadczenia (np. posiłek z programu posiłek w szkole i w domu), akceptujesz i już Ci wyjdzie lista osób które na ten miesiąc miały zaplanowane posiłki.
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Napisano: 19 lut 2019, 11:17

Sygnity wyżej opisał sposób tworzenia dokumentu rozliczeniowego. Ewentualnie możesz posiłkować się opisem w Pomocy w programie Pomost STD- klawisz F1.
Solitudo cordis,
Solitudo animae
Ojciec76
Administrator
Od: 09 gru 2010, 9:31
Zajmuję się: PS i reszta w zależności od problemu

Napisano: 19 lut 2019, 11:24

Trzymaj się tego co napisaliśmy, a jak coś to pytaj, pomożemy.
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Napisano: 19 lut 2019, 12:24

dzieki!! bede próbowac
Ankaka1
Praktykant

Napisano: 19 lut 2019, 12:32

Dasz radę. Zawsze można coś zmodyfikować, usunąć, cofnąć.
ttt
Podinspektor
Od: 10 paź 2017, 10:58
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 19 lut 2019, 13:04

no wlasnie obchodze sie z tym pomostem jak z jajkiem bo boje sie ze czegoś nie usune :? :? jestem typowym swiezakiem :lol: czyli jak teraz sobie wprowadzam jedna fakture i zakceptuje ten dokument rozliczeniowy to dam rade go pozniej usunac bez pomocy informatyka? :cry: a powiedzcie mi czy wg Was styczniowe faktury moglabym sobie tak powprowadzac jak jest luty zeby to mialo rece i nogi czy raczej od II kwartału zacząć?
Ankaka1
Praktykant

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x