witam mam pytanie. muszę uchylić decyzję ale zanim do uchylenia muszę napisać pismo zawiadomienie o wszczęciu postępowania. i moje pytanie dotyczy jaki czas ma pan na zapoznanie się z aktami i jesli faktycznie zrzeknie sie to mogę wydawać decyzję. a jeśli listownie wysyłam to czekam 2 tygodnie i robie decyzję?
Strona postępowania może zapoznać się z aktami w każdym czasie, nawet po zakończeniu sprawy Termin na zapoznanie się z aktami ma charakter instrukcyjny i to organ decyduje o jego długości (można wyznaczać nawet krótkie terminy). W praktyce często przyjmuje się, że 7 dni powinno wystarczyć przed wydaniem decyzji, chyba, że strona oświadczy wcześniej, że zapoznała się z aktami. Zrzeczenie się odwołania dotyczy czasu po wydaniu decyzji i służy jej wcześniejszemu wykonaniu.
ok dzięki. a jeszcze jedno pytanko jesli klient miał u nas zasiłek okresowy na dwa miesiące styczen luty a w lutym dostalismy z Zusu pisemko ze od 6 lutego klient dostaje rente i Zus prosi o kwote nadpłaconej kwoty bo chce zwrócic nam. robimy wszczecie i uchylenie decyzji czy wszczescie i zmiana decyzji?