Jak rozliczyć wpłate od komornika w sytuacji gdy wierzycielka pobierała u nas FA w poprzednim okresie, teraz mieszka na ternie innej gminy. otrzymaliśmy wpłatę, nie jestem ani oww ani owd. Jednak po konsultacji z komornikiem mam zaliczyć ta wpłatę na swoje najstarsze zadłuzenie. tylko jak treaz mam przyjąć te 20% wierzycielki. jak wy to robicie?
Elmer
Jeżeli np. aktualnie wierzycielka pobiera świadczenia w innej gminie a jak piszesz dług jest jeden to komornik powinien przekazywać wyegzekwowane kwoty do tej gminy w której pobiera świadczenia ?
komornik winien pokryć dług powstały, a czy zaspokaja bieżący a nie zaspokaja starego to już inna bajka. Co komornik to inna interpretacja.
PS. jak ktoś tobie i koledze jest winny po 200 zł to nie może spłacić kolegę kwotą 400 i powiedzieć, że nic nie jest nikomu winny
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
Zmierzam do tego, że taki sposób postępowania należy stosować do podziału kwoty wpłaty na BP,OWW,OWD.
Jak OWD ma otrzymać 200 zł to fakt, że w momencie otrzymania wpłaty przez OPS jest już nowe OWD całą kwotę przypadającą na OWD ma otrzymać nowe OWD i nic nikomu nie jest winien.
Czyli ostatecznie jeżeli wierzycielka zmienia adres i jest teraz w innej gminie to te 20% OWW zostaje u mnie, OWD przesyłam do gminy dłużnika a resztę do BP??
A co jeżeli to dłużnik był u mnie, teraz aktualnie nie mam jego ustalonego miejsca zamieszkania pisałam do komornika, a wierzycielka też była u mnie i wybyła do innej gminy. Czyli pomimo, że nie jestem obecnie ani OWW ani OWD przyjmuje całe 40 % do mnie bo już sama niewiem ;/