rozliczenie wpłaty - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 08 gru 2014, 9:30

Jak rozliczyć wpłate od komornika w sytuacji gdy wierzycielka pobierała u nas FA w poprzednim okresie, teraz mieszka na ternie innej gminy. otrzymaliśmy wpłatę, nie jestem ani oww ani owd. Jednak po konsultacji z komornikiem mam zaliczyć ta wpłatę na swoje najstarsze zadłuzenie. tylko jak treaz mam przyjąć te 20% wierzycielki. jak wy to robicie?
nowaja

Napisano: 08 gru 2014, 9:38

przecież dług jest u ciebie i rozliczasz to tak jakbyś nadal była OWW
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 08 gru 2014, 10:02

To jak to jest Elmer?
Twierdzisz: "OWD jest jeden" a OWW może być kilka? :)
BDMB

Napisano: 08 gru 2014, 10:05

nie, twierdzę, że dług jest jeden :twisted:
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 08 gru 2014, 10:39

Ok, to tak rozliczam :)
nowaja

Napisano: 08 gru 2014, 10:54

Elmer
Jeżeli np. aktualnie wierzycielka pobiera świadczenia w innej gminie a jak piszesz dług jest jeden to komornik powinien przekazywać wyegzekwowane kwoty do tej gminy w której pobiera świadczenia ?
BDMB

Napisano: 08 gru 2014, 11:20

komornik winien pokryć dług powstały, a czy zaspokaja bieżący a nie zaspokaja starego to już inna bajka. Co komornik to inna interpretacja.
PS. jak ktoś tobie i koledze jest winny po 200 zł to nie może spłacić kolegę kwotą 400 i powiedzieć, że nic nie jest nikomu winny :mrgreen:
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 08 gru 2014, 12:14

Zmierzam do tego, że taki sposób postępowania należy stosować do podziału kwoty wpłaty na BP,OWW,OWD.
Jak OWD ma otrzymać 200 zł to fakt, że w momencie otrzymania wpłaty przez OPS jest już nowe OWD całą kwotę przypadającą na OWD ma otrzymać nowe OWD i nic nikomu nie jest winien.
BDMB

Napisano: 08 gru 2014, 13:57

nie jest tak, gdyż OWD nie jest wierzycielem i nigdy nie było. Tam dłużnik nie ma żadnego długu
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 10 gru 2014, 9:49

Czyli ostatecznie jeżeli wierzycielka zmienia adres i jest teraz w innej gminie to te 20% OWW zostaje u mnie, OWD przesyłam do gminy dłużnika a resztę do BP??
A co jeżeli to dłużnik był u mnie, teraz aktualnie nie mam jego ustalonego miejsca zamieszkania pisałam do komornika, a wierzycielka też była u mnie i wybyła do innej gminy. Czyli pomimo, że nie jestem obecnie ani OWW ani OWD przyjmuje całe 40 % do mnie bo już sama niewiem ;/
nowaja

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x