rozłożenie na raty - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 14 kwie 2015, 15:10

Prosze o pomoc>
Pierwszy raz rozkładam na raty kobiecie nienaleznie pobrane świadczenia rodzinne. Jest to kwota prawie 5 tyś. Rozkładam na jej prośbę na 12 rat. Zebrałam potrzebne dokumenty ( zaświadczenia, rachunki, wydatki itp) Sytuacja w rodzinie ciężka więc OK.
Ale mam problem z wydaniem decyzji. Mam podstawe prawną ale kłopotu nastręcza mi sentencja.
Piszę :
1. rozłozyć kwotę .....uznaną decyzją Kierownika....nr...z dnia... jako świadczenie nienaleznie pobrane w okresie od...do... na 12 równych rat, płatnych w terminie do dnia 15 każdego miesiaca, począwszy od maja 2015r.
2. do każdej raty doliczone zostaną ustawowe odsetki naliczone zgodnie z art. 30 ustawy o swiadczeniach rodzinnyc ? - tu właśnie mam problem
Jak naliczam odsetki? Jedni twierdzą że liczę od pierwszego dnia miesiąca następującego po wypłacie do dnia spłaty ( czyli wpłaty ostatniej raty), inni z kolei, że odsetki naliczam od pierwszego dnia miesiaca następujacego po wypłacie do dnia wydania decyzji rozkładajacej na raty i te odsetki które wyjdą dzielę też na 12 równych rat.

Mój radca każe czytać art. 30 ust. 8 do bólu. Kierownik pokazuje jakiś wyrok, że odsetki liczy się do dnia wydania decyzji o ratach

Jak Wy koleżanki i koledzy traktujecie takie decyzje.
Jola2

Napisano: 14 kwie 2015, 16:53

Odsetki zobowiązany ma obowiązek uiścić na dzień zapłaty. W decyzji możesz napisać odsetki na dzień wystawienia decyzji. Np. świadczenie pobrane w lipcu 2014- odsetki od 01 sierpnia 2014 r.
M100

Napisano: 15 kwie 2015, 8:52

W momencie wydawania decyzji nie znamy dokładnej kwoty którą będzie musiał zapłacić dłużnik. Wynika to z tego, że wysokość odsetek będzie zależała od terminów dokonanych wpłat np. zamiast 15-go wpłaci 10-go itp
Dlatego należy sporządzić harmonogram spłat przy założeniu, że całkowita kwota raty będzie dla 11 rat stała a ostania rata będzie dokładnie określona dopiero przed jej wpłatą.
np. dłużnik wpłaca 11 rat po 500 zł gdzie każda będzie jest rozliczana proporcjonalnie na NG i odsetki i ratę 12 która po obliczeniu przed jej wpłatą będzie wynosić np. 488.30 zł
----------------------------------
Na poniższej stronie podaję przykład rozliczania spłaty zadłużenia na raty - jest to optymalne rozwiązanie.

https://www.bdmb.pl/kalkulator/nienaleznie_pobrane.htm
BDMB
Starszy referent
Od: 05 sty 2015, 12:36
Zajmuję się:

Napisano: 15 kwie 2015, 10:20

dziekuję bardzo. U mnie kobieta zooferowała się że chciałaby płacic miesięcznie 400 zł naleznosci głównej plus odsetki.
Ale w dalszym ciagu nie wiem do kiedy te odsetki jej liczyc. Czy wydać już w decyzji tak jak sugeruje kierownik ( wyrok jakiegoś sądu) że naliczam odsetki do dnia wydania decyzji o rozłożeniu na raty i te odsetki równiez rozkładam na raty, czy co miesiac przychodzi kobieta naliczam jej odsetki na dzień wpłaty od kwoty tych 400 zł ( oczywiście zaczynam od naleznosci najstarszej) ?
Jola2

Napisano: 15 kwie 2015, 10:37

wersja druga
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 15 kwie 2015, 10:54

Dziękuję bardzo za pomoc. Miłego dnia :)
Jola2

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x