Prosze o pomoc>
Pierwszy raz rozkładam na raty kobiecie nienaleznie pobrane świadczenia rodzinne. Jest to kwota prawie 5 tyś. Rozkładam na jej prośbę na 12 rat. Zebrałam potrzebne dokumenty ( zaświadczenia, rachunki, wydatki itp) Sytuacja w rodzinie ciężka więc OK.
Ale mam problem z wydaniem decyzji. Mam podstawe prawną ale kłopotu nastręcza mi sentencja.
Piszę :
1. rozłozyć kwotę .....uznaną decyzją Kierownika....nr...z dnia... jako świadczenie nienaleznie pobrane w okresie od...do... na 12 równych rat, płatnych w terminie do dnia 15 każdego miesiaca, począwszy od maja 2015r.
2. do każdej raty doliczone zostaną ustawowe odsetki naliczone zgodnie z art. 30 ustawy o swiadczeniach rodzinnyc ? - tu właśnie mam problem
Jak naliczam odsetki? Jedni twierdzą że liczę od pierwszego dnia miesiąca następującego po wypłacie do dnia spłaty ( czyli wpłaty ostatniej raty), inni z kolei, że odsetki naliczam od pierwszego dnia miesiaca następujacego po wypłacie do dnia wydania decyzji rozkładajacej na raty i te odsetki które wyjdą dzielę też na 12 równych rat.
Mój radca każe czytać art. 30 ust. 8 do bólu. Kierownik pokazuje jakiś wyrok, że odsetki liczy się do dnia wydania decyzji o ratach
Jak Wy koleżanki i koledzy traktujecie takie decyzje.