rózne sw opiek rozjasnijcie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 15 lip 2014, 7:53

witam, bardzo was prosze napiszcie mi dla kogo i na jakiej podstawie - wymagania - przyslugują:
1) zdo
2) św pielegnacyjne
3) szo

przy ktorych swiadczeniach dochod brany pod uwage, i kiedy oplaca sie zus? czy emer czy rent tylko skladki?

prosze o pomoc nie robie tego a mam zastepowac niedlugo kolezanke, ato czarna magia...
maggi_24
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 22 maja 2009, 13:36
Zajmuję się:

Napisano: 15 lip 2014, 13:36

Świadczenie pielęgnacyjne przysługuje rodzica i opiekunom w związku z opieka nad osobami niepełnosprawnym i w stopniu znacznym gdy niepełnosprawnisc ta powstala od urodzenia, dzieciństwa lub tez do 18 i 25 roku życia jeżeli się uczyły. Specjalny zasiłek opiekuńczy przysługuje wszystkim którzy opiekują się niepelnosprawnym w stopniu znacznym gdy spełnia kryterium dochodowe 628 zł na osobę i zrezygnuja z pracy na rzecz opieki, ale uwaga os 1 stycznia 2015 r kryterium rezygnacji z pracy zostaje zniesione. Zasiłek dla opiekuna przysługuje tylko tym opiekunom którym wygaszono prawo do świadczenia pielęgnacyjne go z dniem 1 lipca 2013 r, jest to zwrócenie praw nabytych bo Trybunał Konstytucyjny uznał to za niekonstytucyjne.Ale uwaga dnia 15 września 2014 r upływa termin składania wniosków na zdo i ci opiekunowie którzy przyjdą po tym terminie zostają z niczym.
elmo 1970

Napisano: 15 lip 2014, 13:41

Przy świadczeniu pielegnacyjnym i zasiłku dla opiekuna dochud nie jest brany pod uwagę . Ale do specjalnego zasiłku opiekuńczego kryterium dochodowe to 628 zł. Składki emerytalno retowe odprowadza się przy wszystkich świadczeniach wyjątek stanowi składka zdrowotna . Musisz ustalić czy na przykład małżonek opiekuna ma ubezpieczenie zdrowotne jeżeli tak to ten małżonek musi podlonczyc go pod swoje ubezpieczenie, a ty wtedy składki zdrowotnej nieodprowadzasz.
elmo 1970

Napisano: 16 lip 2014, 7:47

Przy świadczeniu pielegnacyjnym i zasiłku dla opiekuna dochud nie jest brany pod uwagę . Ale do specjalnego zasiłku opiekuńczego kryterium dochodowe to 628 zł.

elmo 1970 jak nie masz pojęcia to proponuję się nie wypowiadać i nie wprowadzaj ludzi w błąd

proponuję także popracować nad ortografią
Q!Q!Q!

Napisano: 16 lip 2014, 8:17

Q!Q!Q! pisze:Przy świadczeniu pielegnacyjnym i zasiłku dla opiekuna dochud nie jest brany pod uwagę . Ale do specjalnego zasiłku opiekuńczego kryterium dochodowe to 628 zł.

elmo 1970 jak nie masz pojęcia to proponuję się nie wypowiadać i nie wprowadzaj ludzi w błąd

proponuję także popracować nad ortografią
czy w obecnej sytuacji (po decyzji TK) w zasiłku dla opiekuna obowiązują prawa nabyte przed nowelizacją ustawy z grudnia'12? Prośba o odp.
młody

Napisano: 16 lip 2014, 11:17

Za ortografię przepraszam na szybkonpisalem. A co ja napisałem w drugim poście odnoscie kryterium dochodowego do świadczeń? Naucz się czytać albo kup sobie okulary matole.
elmo 1970

Napisano: 16 lip 2014, 14:30

elmo 1970 pisze:Za ortografię przepraszam na szybkonpisalem. A co ja napisałem w drugim poście odnoscie kryterium dochodowego do świadczeń? Naucz się czytać albo kup sobie okulary matole.
zgadzam się z tym wpisem
kryterium 628?????????????
gratuluję fachowej wiedzy w temacie :)
Q!Q!Q!

Napisano: 16 lip 2014, 14:32

a w tym twoim wpisie to się zgadzam z tym, żebyś zakupił okulary :) albo może wolniej pisz to mniej błędów będziesz robił/a
Q!Q!Q!

Napisano: 16 lip 2014, 15:53

Kryterium wynosi 623 zl a nie 628 zł
Gość

Napisano: 16 lip 2014, 20:03

No fakt 623 zł przepraszam rutyna mnie zgubiła.
elmo 1970

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x