Witam. Mam opracować regulamin stypendiów z jednym mam kłopot gdzie są przepisy określające że kwoty stypendia mają być różne. W ustawie pisze o najniższym i najwyższym a nigdzie nie znalazłam, że musi być podział na grupy. DZIĘKI
Art. 90f. Rada gminy uchwala regulamin udzielania pomocy materialnej o charakterze socjalnym dla uczniów zamieszkałych na terenie gminy, kierując się celami pomocy materialnej o charakterze socjalnym, w którym określa w szczególności:
1) sposób ustalania wysokości stypendium szkolnego w zależności od sytuacji materialnej uczniów i ich rodzin oraz innych okoliczności, o których mowa w art. 90d ust. 1;
2) formy, w jakich udziela się stypendium szkolnego w zależności od potrzeb uczniów zamieszkałych na terenie gminy;
3) tryb i sposób udzielania stypendium szkolnego;
4) tryb i sposób udzielania zasiłku szkolnego w zależności od zdarzenia losowego.
Autor: Mateusz Pilich
Tytuł: Komentarz do art.90(f) ustawy o systemie oświaty
Stan prawny: 2013.09.01
2. Pomoc o charakterze socjalnym powinna zawsze pozostawać w relacji do sytuacji majątkowej jej beneficjentów. Z tego względu w art. 90f pkt 1 wyraźnie wskazuje się na konieczność różnicowania kwoty udzielanych stypendiów w zależności od indywidualnego położenia osób, które mają ją otrzymywać. W regulaminie należy zatem, uwzględniając przedział kwotowy, o którym mowa w art. 90d ust. 9 (zob. teza 9 do art. 90d), ustalić określony system stawek stypendiów, w podziale według progów dochodowych oraz różnych okoliczności osobistych. Jest również możliwe ustalenie określonych przedziałów, w których należy udzielać stypendiów (np. uczniom z rodzin niepełnych przysługuje od 75 do 100 zł, uczniom z rodzin wielodzietnych - od 90 do 110 zł), z tym że przyjęte kryteria podziałów powinny mieć oparcie w obiektywnych okolicznościach różnicujących, tak aby nie dyskryminować uprawnionych do pomocy.
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gliwicach słusznie zauważył w uzasadnieniu jednego z orzeczeń, iż określając wysokość stypendium szkolnego w zależności od sytuacji majątkowej uczniów i ich rodzin, rada związana jest wysokością dochodu określonego w art. 90d ust. 7, uprawniającą do ubiegania się o stypendium778.