Różny skład rodziny w różnych działach - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 11 lip 2025, 6:54

Jeżeli SR i PS są w tej samej jednostce to uważam, że to organ zawalił. U mnie są takie rzeczy ustalane. Może pracownik SR źle udzielił informacji ciężko powiedzieć.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 11 lip 2025, 7:42

Nie zmienia to faktu, że to klientka podawała nieprawdziwe informacje.
Oczywiście "organ" powinien się wcześniej zorientować.
Ale to trochę jakby ktoś kradł w sklepie a sklep wziął na siebie winę, że się późno zorientował : /
Xman
Starszy referent
Od: 14 gru 2017, 18:33
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 11 lip 2025, 7:52

Strona może złożyć jakie chce oświadczenia ale to na na nas ciąży obowiązek ich zweryfikowania, szczególnie że informacja była w 1 organie. Oczywiście NP można próbować ale się odwoła to uważam nie do obrony.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 11 lip 2025, 7:55

Zgadzam się z tym, że w trakcie postępowania należało przeanalizować wszelkie dostępne informacje na temat rodziny z innych przyznanych im świadczeń i porównać z dokumentacją złożoną w PS, ewentualnie wezwać do wyjaśnień w przypadku różnic lub niejasności i wtedy reagować. Natomiast jeżeli najpierw prowadzone było postępowanie w PS lub zmiana sytuacji nastąpiła po wydaniu decyzji, to na świadczeniobiorcy spoczywa obowiązek poinformowania organu o każdej zmianie.

Zgodnie z art. 6 pkt 16 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz.U.2024.1283 z późn. zm.) - świadczenie nienależnie pobrane – to świadczenie pieniężne uzyskane na podstawie przedstawionych nieprawdziwych informacji lub niepoinformowania o zmianie sytuacji materialnej lub osobistej.

Art. 109 ups - osoby i rodziny korzystające ze świadczeń z pomocy społecznej oraz osoby, o których mowa w art. 61 ust. 1 pkt 2, są obowiązane niezwłocznie poinformować organ, który przyznał świadczenie lub ustalił odpłatność, o każdej zmianie w ich sytuacji osobistej, dochodowej i majątkowej, która wiąże się z podstawą do przyznania świadczeń lub ponoszenia odpłatności.
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Napisano: 11 lip 2025, 8:19

@Ten z Łopieki

Xman pisał:
"Klientka przez 5 lat podawała inny skład rodziny w różnych działach OPS
- dla potrzeb pomocy społecznej: ona + syn
- dla potrzeb działu świadczeń rodzinnych: ona + syn + partner
Powodem była najwyraźniej chęć otrzymywania zasiłku okresowego i świadczeń rodzinnych (bez zasądzonych alimentów)."

W pomocy społecznej robicie wywiady w miejscu zamieszkania, więc tu nie będzie zwrotu w PS.

Zresztą pisał też:

"Chcemy właściwie rozliczyć sytuację klientki. Póki co wychodzi na to, że fałszywe dane przedstawiała w świadczeniach rodzinnych.
Tam będą więc nienależnie pobrane zasiłki."

W przypadku ZR uwalane są NP jak organ wiedział i to jeszcze przez 5 lat a nic nie zrobił. Jak pisałem NP trzeba próbować dochodzić ale jak się odwoła a kasy będzie dużo do zwrotu, więc taką sytuację zakładam to bez mądrego uzasadniania leżą takie decyzje.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 11 lip 2025, 9:19

Od czasu kiedy prowadzę sprawy klientki w miarę szybko to wykryłem, a nie mam wpływu na poprzednie lata. W praktyce wiadomo - duża instytucja, brak wspólnego systemu danych.
Nie zmienia to oczywiście faktu, że OPS to jeden "organ".

Oczywiście klientka teraz może zmieniać zdanie z dnia na dzień w zależności co będzie bardziej opłacalne. Zakładam, że możemy też posiłkować się tym co oświadczała w innych miejscach (PUP, UM, Zarządca Nieruchomości).
Xman
Starszy referent
Od: 14 gru 2017, 18:33
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 11 lip 2025, 9:27

Bynajmniej nie oceniam ani nie rzucam kamieniem, bo i u mnie w organie zdarzały się takie sytuacje. Niestety teraz trzeba wykonać dodatkową pracę ale uprzedzam, jeżeli do tego mądrze nie podejdziecie na etapie uzasadnienia decyzji, to przy odwołaniu taka decyzja nie ustoi .
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 11 lip 2025, 9:38

Oczywiście gdy organ jest ten sam dla ŚR i PS, to znaczy, że co do zasady organ wiedział o sytuacji i nie ma tłumaczenia, że inna komórka, dział czy oddzielny budynek na drugim końcu miasta. Nie chcę brnąć w temat, bo nie widziałem dokumentów, pisałem „ogólnie” o NP w PS. Zwrot świadczeń w PS jest możliwy, a pan obecny w rodzinie lub nie – zależy dla kogo ten wywiad – to częsty przypadek. Pozostaje tylko ;) kwestia udowodnienia, że w tej konkretnej sytuacji inicjatywa (obowiązek informacyjny) spoczywała na świadczenioborczyni, a w pewnych okolicznościach przyrody jest to do zrobienia...
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x