Rozpoczęcie działalności w 2014 roku - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 07 sty 2017, 11:31

Witam. Za miesiąc na świat przyjdzie nasze pierwsze dziecko. Ja mam umowę, która ulega rozwiązaniu w dniu porodu, po narodzeniu dziecka będę pobierać świadczenie rodzicielskie tzw "kosiniakowe". Mój mąż od zakończenia studiów tj. od lipca 2014 roku prowadzi działalbość gospodarczą na KPiR. Jakie zarobki w naszym przypadku byłyby brane pod uwagę w przypadku złożenia wniosku o 500+ na pierwsze dziecko? U mnie sprawa będzie jasna, dochód utracony i dochód uzyskany, a jak u męża?
goscc1134

Napisano: 07 sty 2017, 15:46

Mąż dochód uzyskany od lipca do grudnia 2014. dzieli się ten dochód przez liczbęmiesięcy ile był uzyskiwany czyli w tym przypadku przez 6m-cy.
A w twoim przypadku przysługuje Ci zasiłek macierzyński po utracie zatrudnienia tylko musisz się zorientować w jakiej kwocie ale tzw. kosiniakowe będzie chyba korzystniejsze. :D
tel.80
Praktykant
Od: 18 sie 2016, 14:21
Zajmuję się:

Napisano: 07 sty 2017, 19:01

Zależy. Moja żona też utraciła pracę przed porodem (lecz była na L4, likwidacja miejsca pracy) i jakby miała pobierać przez rok zasiłek macierzyński z ZUS to byłaby stratna. Policzyłem i lepiej wyjdzie jak na pół roku zas. macierzyński z ZUS i pół roku rodzicielskiego z OPS ;) .
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 02 cze 2016, 10:23
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 04 lut 2017, 16:14

A co jeśli działalność została założona w 2015 roku? Jakie mam wtedy przedstawić dokumenty? W 2014 roku nie miałem żadnych dochodów bo jeszcze się uczyłem. Teraz spodziewamy się bliźniaków i zastanawiam soę czy uda nam się dostać świadczenie na oboje czy tylko na jedno dziecko :)
mateusz123456

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x