rozwiedzona - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 13 sty 2014, 10:30

Jeżeli kobieta jest po rozwodzie ma zasądzone alimenty na dziecko, jej były mąż pracuje za granicą . Do tej pory nigdy nie składała wniosku o zasiłek rodzinny gdyż miała dochód jej przekraczał . Teraz jest jej potrzebna decyzja odmowna , bo chyba maż będzie składał za granicą. Gdzie powinna złożyć wniosek u mnie w OPS czy w ROPSie. Bo tu mam dylemat. Właściwie gdyby składała u mnie to biorę tylko jej dochody i wliczam alimenty. A jeżeli ona będzie składała w ROPSie to tam będzie musiała wykazać doch. byłego męża z zagranicy . Czy może jej jest tylko potrzebna moja decyzja odmowna. Wysyłam ją do ropsu ale może nie powinnam może chodzi jej tylko o dec. ode mnie.
~Lena

Napisano: 13 sty 2014, 10:47

Bardzo proszę o pomoc. Może jej chodzi tylko o moją decyzję odmowną, przecież ona nie musi wiedzieć że mąż pracuje za granicą a jemu może jest tylko potrzebna taka decyzja, że tutaj była zona nie ma ustalonego prawa gdyz ma przekroczenie dochodu.
~Lena

Napisano: 13 sty 2014, 11:14

Nikt mi nie pomoże
~Lena

Napisano: 13 sty 2014, 13:32

wniosek wraz z oświadczeniem że ojciec dziecka przebywa za garnicą składa u ciebie a ty przesyłasz do rops
~mariola

Napisano: 04 mar 2014, 16:21

jestem rozwiedziona, ojciec dziecka ma zasądzone alimenty i pracuje w Niemczech. Wniosek wraz z dokumentacją składałam bezpośrednio w ROPS. We wniosku nie ujmujesz ojca dziecka ani jego dochodów. Wraz z wnioskiem przedkładasz oświadczenie, że ojciec dziecka pracuje za granicą i jeżeli znasz dane pracodawcy i adres zamieszkania męża poza granicami to jest dobrze to wpisać bo wówczas łatwiej i szybciej sprawdzić czy zachodzi koordynacja.
Ja miałam dokumenty od ojca dziecka od jego pracodawcy, że jest zatrudniony w Niemczech. ROPS pomimo to prowadzi postępowanie czy ojciec dziecka nadal jest zatrudniony w Niemczech. Otrzymałam zawiadomienie z ROPS o przedłużeniu terminu wydania decyzji z powodu ustalania czy zachodzi koordynacja, wystąpili z zapytaniem to pracodawcy ojca dziecka (za granicą).
Wniosek w ROPS złożony dnia 16 stycznia 2014r. a termin wydania decyzji wyznaczyli do 30 kwietnia 2014r. z powodu prowadzonego postępowania sprawdzającego.
~Helka

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x