zasiłek pielęgnacyjny - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 13 sty 2014, 11:07

Proszę o podpowiedź. Chodzi o zasiłek pielęgnacyjny. Osoba przyniosła mi orzeczenie lekarz orzecznika ZUS, gdzie pisze, że jest niezdolna całkowicie do pracy. Nie ma określonego stopnia tak jak w orzeczeniach z komisji lekarskiej np. znaczny stopień. Nie wiem co mam z tym zrobić.
~lena

Napisano: 13 sty 2014, 11:13

tzn. umiarkowany stopień niepełnosprawności
~kaia

Napisano: 13 sty 2014, 11:28

Ale, czy można na podstawie tego orzeczenia przyznać zasiłek pielęgnacyjny, czy powinna wystąpić do komisji lekarskiej, gdzie będzie określony stopień niepełnosprawności.
~lena

Napisano: 13 sty 2014, 11:35

jest to normalne orzeczenie oni w ZUS-ie nie okreslaja stopnia jesli spełnia pozostałe warunki to możesz przyznac
~Natka

Napisano: 13 sty 2014, 11:39

Dzięki
~lena

Napisano: 13 sty 2014, 13:33

Czasem warto by było też poczytać ustawę - art. 3, punkty 21 i 20. Na podstawie tych definicji, czytasz to co jest napisane w art. 16 itd.
~Iks

Napisano: 13 sty 2014, 15:54

Art. 3. Ilekroć w ustawie jest mowa o:

20) umiarkowanym stopniu niepełnosprawności - oznacza to:
a) niepełnosprawność w umiarkowanym stopniu w rozumieniu przepisów o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych,
b) całkowitą niezdolność do pracy orzeczoną na podstawie przepisów o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych,
c) posiadanie orzeczenia o zaliczeniu do II grupy inwalidów;
~Kati

Napisano: 13 sty 2014, 15:57

odnośnik znacznego z zusu musiałoby być : ,,całkowita niezdolność do pracy i samodzielnej egzystencji\'\'
~Kati

Napisano: 13 sty 2014, 16:21

sprawdź od kiedy jest niepełnosprawność
~mt

Napisano: 13 sty 2014, 21:40

Źródło: MPiPS Biuro Pełnomocnika Rządu Do Spraw Osób Niepełnosprawnych, Nowe kryteria kwalifikujące do niepełnosprawności oraz procedury postępowania-propozycje zmian, materiały szkoleniowe dla pracowników socjalnych. https://www.pajeczno.pcpr.pl/niepelnospr ... eczne.html
~Iza

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x