rozwód małzonków, podział dzieci - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 02 cze 2016, 10:40

witam.
Proszę o pomoc. Wpłynęły mi 2 wnioski od rodziców po rozwodzie.
Pierwszy złozył ojciec na pierwsze dziecko i w składzie rodziny podał siebie i syna.
Drugi złożyła matka ( tylko na drugie dziecka) i w składzie rodziny podaje siebie i dwóch synów.
Mam wyrok sądowy o rozwodzie, w którym jest napisane:
- wykonywanie władzy rodzicielskiej powierza sie obojgu rodzicom, miejsce zamieszkania małoletniego XXXX ustala sie przy ojcu, a miejsce zamieszkania małoletniego YYYY przy matce.
- kosztami utrzymania i wychowywania małoletniego XXXX obciaza się w całości ojca, a małoletniego YYY w całości matkę matkę.

w przypadku pierwszego wniosku sprawa jest prosta - dochód nie przekracza 800 zł

W przypadku matki nie wiem jak zrobić?
nowa1234

Napisano: 02 cze 2016, 10:42

matka źle podała skład rodziny, uwzględniasz tylko ją i jedno dziecko i robisz
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 02 cze 2016, 10:44

Zrobiłbym wywiad i tu i tu aby mieć czyste sumienie.
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 02 cze 2016, 10:23
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 02 cze 2016, 10:47

po kiego grzyba? wiążące w kwestii miejsca zamieszkania dziecka jest orzeczenie sądu
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 02 cze 2016, 11:07

A ja mam przypadek że pomimo że na podstawie wyroku dziecko powinno mieszkać z ojcem to mieszka z ciotką ;) . I mam na to potwierdzenie od pracownika socjalnego (wywiad, podpisane oświadczenia etc). Dawałbyś hajs mimo wszystko na ojca? Bo ja nie i w ogóle nie daję.
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 02 cze 2016, 10:23
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 02 cze 2016, 13:31

Wiążący jest wyrok sądu co do kwesti zamieszkania dzieci więc matka nie miała prawa wpisywać tego syna który mieszka z ojcem i bez żadnego wywiadu, tak miałam ostatnio tłumaczone na szkoleniu z Mazurkiewiczem a drugi przypadek też był to też racja bo ojcu się nie należy bo nie ponosi wydatków na wychowanie dziecka art. 4 ust.1 ustawy o 500+ a ta ciotka niech idzie do sądu o przyznanie opieki nad dzieckiem np opiekun prawny i ona dostanie 500
zuzka

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x