weryfikacja - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 3    [ Posty: 23 ]

Napisano: 02 cze 2016, 8:55

proszę o udzielenie informacji co należy weryfikować w empatii jak ktoś złoży wniosek na 500 plus.
martaops1234

Napisano: 02 cze 2016, 9:01

wszystkie dzieci z wniosku należy obowiązkowo sprawdzić czy nie wystąpiły w innych jednostkach terenowych, najwcześniej na 3 dni przed wydaniem decyzji
ponadto PESEL sprawdzamy zawsze
jeśli istotne są dochody (pierwsze dziecko) to MF, ew. ZUS
jeśli dziecko niepełnosprawne to EKSMOoN
pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Napisano: 02 cze 2016, 9:11

Czy jeśli osoba jest w innej gminie zameldowana wysyłacie dodatkowo wniosek o udostępnienie danych czy tylko CBB? Bo właśnie takowy otrzymałam z innej gminy..hmm
świeżynka

Napisano: 02 cze 2016, 9:14

Tak jak napisałem, należy skorzystać z przycisku "Sprawdź czy osoby z wniosku wystąpiły w innych Jednostkach". I jeśli zostanie wskazana w odpowiedzi jednostka, to należy się z nią wtedy kontaktować.
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Napisano: 02 cze 2016, 9:16

"wszystkie dzieci z wniosku należy obowiązkowo sprawdzić czy nie wystąpiły w innych jednostkach terenowych, najwcześniej na 3 dni przed wydaniem decyzji"
a z jakiego artykułu wynika ten obowiązek? i dlaczego CBB działa źle? (prosty przykład - kobieta u mnie pobiera 500 na dzieci, w innym ośrodku złożył jej maż. Decyzja odebrana, zatwierdzona, w CBB u nich nie występuje taka osoba, nie ma zbieżności).

" ponadto PESEL sprawdzamy zawsze"
kłamstwo; Mam akt urodzenia mam gdzieś bazę PESEL;
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 02 cze 2016, 9:16

świeżynka pisze: Bo właśnie takowy otrzymałam z innej gminy..hmm
ja niestety też ... tylko nie wiem dlaczego .. Emp@tia jest obowiązkowa przecież :D
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 02 cze 2016, 9:17

bo empatia nie działa i tyle w temacie.
Co mają zrobić?
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 02 cze 2016, 9:20

Emp@tia musi działać .. jak są jakieś problemy to trzeba to zgłaszać ... wiadomo, na początku bywało z nią różnie ale te jest ok .. a zwłaszcza CBB
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 02 cze 2016, 9:24

czy sprawdzamy dzieci w cbb po wprowadzeniu wniosku czy przy wydawaniu decyzji bo tez jest tam taki przycisk. i jescze jedno pytanie czy kazdy wniosek i kazda decyzje wysylamy do cbb czy tylko decyzje
martaops1234

Napisano: 02 cze 2016, 9:25

musi, musi, ale nie działa. I jak nie działa to co ma zrobić tamten ośrodek? Klienta wysłać? Może jedynie napisać a my mamy obowiązek odpisać.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Strona 1 z 3    [ Posty: 23 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x