ryczałt - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 29 kwie 2020, 8:18

czy u was pracodawcy płacą wam cały ryczałt za użytkowanie samochodów? Czy połowę czy nic??
pracownik.cocjalny
Praktykant
Od: 13 cze 2019, 8:46
Zajmuję się: kadry i płace

Napisano: 29 kwie 2020, 8:43

Pracodawca wychodzi z założenia, że skoro nie jeździmy to nie ma ryczałtu.
Dragonee
Praktykant
Od: 24 kwie 2020, 10:03
Zajmuję się: PS/AR

Napisano: 29 kwie 2020, 8:44

Płaci cały za gotowość . 2 razy nawet byłam w terenie
pracownik ops
athena83
Stażysta
Od: 24 sie 2007, 16:37
Zajmuję się:

Napisano: 29 kwie 2020, 12:23

Na wszystkim nas rolują. Przecież ryczałt powinni nam wypłacić nie siedzimy przecież w domu tylko w inny sposób świadczymy pracę socjalną
agnes@
Referent
Od: 14 wrz 2018, 10:57
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 29 kwie 2020, 13:15

Dzis był poruszony temat u nas w Gopsie, otrzymamy ryczałt, bo jest wyraznie napisane, że się nie nalezy gdy jestesmy nieobecni, lub gdy nie posiadamy auta. A, że gotowość jest to wypisaliśmy ryczałty, oddaliśmy kierownikowi
Chcieli się wymiksować, ale się nie udało
takasobieja
Praktykant
Od: 17 mar 2020, 11:03
Zajmuję się: PS

Napisano: 30 kwie 2020, 12:53

U nas nie płacone jest przecież masz na druku do zaznaczenia czy używasz swoje auto do celów służbowych czy nie,to co mam zaznaczyć że używam gdzie ? jak nigdzie się nie ruszamy z biura trochę to naciągane. Na dodatek pracujemy rotacyjnie lub zdalnie to co też się należy?
ewka73
Praktykant
Od: 03 kwie 2020, 12:53
Zajmuję się: PS

Napisano: 30 kwie 2020, 15:15

Czy zna zna może ktoś podstawę prawną do niewypłacania ryczałtu samochodowego ? U nas się zastanawiamy... z drugiej strony, żeby nam wypłacili to musimy chyba mieć jakąś podstawę prawną do wypłacenia, a nie się domyślać.. Według mnie podstawą (nie prawną) jest po pierwsze znaczenie słowa "ryczałt", czyli wypłacane coś z góry... (tak jak liczymy podopiecznym ryczałtowo dochód z gospodarstwa rolnego). Jeżeli zastępujemy koleżankę i jeździmy w teren za siebie i za nią (czyli robimy teren ponad wypłacaną nam normę) to nam płacą więcej ?? niestety NIE. Teraz się czepiają, że nie jeździmy.
Fakt, jest dużo wątpliwości i zapewne różnie Kierownicy będą do tego podchodzić. W umowach ryczałtowych podpisanych z pracodawcą, nie ma dosłownie napisane, że jeżeli nie jeździmy w teren to nie mamy ryczałtu. Jesteśmy i byliśmy cały czas w gotowości. Wiadomo, za gotowość się nie płaci, tylko za wykonanie czegoś. Na oświadczeniu składanym co miesiąc pracodawcy składamy jedynie informację, że w danym miesiącu nie używałam samochodu z powodów: choroby, urlopu, pobytu w delegacji służbowej lub oświadczamy, że samochód nie przebywał w remoncie.
Może Ministerstwo by uregulowało ten fakt, który nie jest dosłowny i jasny ? tak jak to zrobili z dodatkiem za pracę w terenie. Pytanie kolejne: Dlaczego dostajemy dodatek za pracę w terenie ?skoro nie świadczymy pracy w terenie... Więc dlaczego mielibyśmy nie otrzymywać ryczałtu samochodowego za pracę w terenie? I tu, i tu praca nie była wykonywana, a mimo to Ministerstwo zdecydowało o wypłacaniu dodatków.
Ja - An.Na
Praktykant
Od: 30 kwie 2020, 14:45
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 04 maja 2020, 11:31

Poczytajcie sobie na ten temat na portalu "Prawnik w pomocy społecznej" https://prawnikwpomocyspolecznej.pl/ - artykuł z dnia 29 kwietnia 2020 r. pod tytułem: "Praca zdalna pracownika socjalnego a ryczałt samochodowy". Nie podaję linku podstrony, ponieważ deep-linking jest tam zabroniony regulaminem serwisu.
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam kamieniami w dinozaury

Napisano: 04 maja 2020, 12:20

Dostaję cały ryczałt, za wszystkie dni, w których dysponowałam autem do celów służbowych. Musiałam dwa razy wyjechać w teren w tym czasie. Ryczałt mam na 300km, gdy zdarza mi się wyjeździć 500km w miesiącu to nikt nie mówi o wyższym ryczałcie. Raz się jeździ mniej, a raz więcej. Rekomendacje mówią o ograniczeniu wyjazdów w teren, ale ich nie zabraniają, więc nie można powiedzieć, że od początku epidemii pracujemy tylko telefonicznie.
LuuLane
Starszy referent
Od: 15 maja 2017, 7:44
Zajmuję się: PS/KDR/LZI
hobbystycznie wszystko inne, bo lubię się mądrzyć :)

Napisano: 04 maja 2020, 13:02

LuuLane pisze:
04 maja 2020, 12:20
Dostaję cały ryczałt, za wszystkie dni, w których dysponowałam autem do celów służbowych. Musiałam dwa razy wyjechać w teren w tym czasie. Ryczałt mam na 300km, gdy zdarza mi się wyjeździć 500km w miesiącu to nikt nie mówi o wyższym ryczałcie. Raz się jeździ mniej, a raz więcej. Rekomendacje mówią o ograniczeniu wyjazdów w teren, ale ich nie zabraniają, więc nie można powiedzieć, że od początku epidemii pracujemy tylko telefonicznie.
I to jest prawidłowe podejście do tematu. U nas też tak jest.
pracownik ops
athena83
Stażysta
Od: 24 sie 2007, 16:37
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x