ryczałt czy nie
-
- Stażysta
- Zajmuję się: dm/de/kadry/płace
- Kontakt:
ryczałt czy nie
Jest dom nie podłączony do ogrzewania z zewnątrz. Parter zamieszkuje właściciel, a poddasze wynajmuje córce i zięciowi. Zawarł umowę użyczenia tylko za koszty utrzymania mieszkania, które zapisał w umowie: prąd 150 zł, woda + ścieki 70 zł, C.O 550 zł, śmieci 54. Razem 824 zł. Wyliczenia zrobione na podstawie rachunków, których nie widziałam. We wniosku właściciel zaznaczył że jest centralne ogrzewanie i ciepła woda, ale to on sam pali. Czy powinnam naliczyć ryczałt za brak co i cw czy przyjąć w kwotach zapisanych w umowie? Moja wątpliwość stąd, że przy pierwszym wniosku nie naliczyłam ryczałtów tylko przyjęłam w kwocie z umowy, ale już pojawił się aneks na kwotę dużo wyższą przy co i myślę, że nie ostatni.
-
- VIP
- Zajmuję się: DM DE
- Kontakt:
Re: ryczałt czy nie
"... poddasze wynajmuje córce i zięciowi. Zawarł umowę użyczenia"
To najem czy użyczenie?
Nie liczysz wydatku za C.O. gdyż on sam opala lokal. Naliczasz wydatek ryczałtowy za brak C.O i ciepłej wody i wypłacasz ryczałt na zakup opału. Opłaty za prąd również nie liczysz.
Dodatkowo poprosiłabym o rachunek za wodę. Jesli jest wspólny to sposób wyliczenia tej zaokrąglonej kwoty 70 zł.
To najem czy użyczenie?
Nie liczysz wydatku za C.O. gdyż on sam opala lokal. Naliczasz wydatek ryczałtowy za brak C.O i ciepłej wody i wypłacasz ryczałt na zakup opału. Opłaty za prąd również nie liczysz.
Dodatkowo poprosiłabym o rachunek za wodę. Jesli jest wspólny to sposób wyliczenia tej zaokrąglonej kwoty 70 zł.
-
- Stażysta
- Kontakt:
To najem z treści umowy, chociaż zawarta jest umowa użyczenia w nazwie. Nie dopisałam że o dodatek wystąpiła córka, czyli najemca, który sam nie pali, tylko ma dostarczone ciepło za które płaci.
-
- VIP
- Zajmuję się: DM DE
- Kontakt:
wiec tak, jak napisałam wyżejslapi pisze: 07 sie 2024, 10:21 o dodatek wystąpiła córka, czyli najemca, który sam nie pali, tylko ma dostarczone ciepło za które płaci.
-
- Stażysta
- Kontakt:
dziękuję za pomoc
Oprócz ryczałt czy nie - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
Prawo do mieszkania po rozwodzie
Wniosek o dodatek mieszkaniowy- osoba niepełnoletnia właściciem mieszkania
Kiedy wypłata dodatku po uzupełnieniu dokumentów
DM dla obywatela Mołdawi
zasiłek dla bezrobotnych