Czy ktoś mi wyjaśni jak teraz liczymy dochód z ryczałtu? w zaświadczeniu z US mam:
1. pit 28 przychód w kwocie 70.932,39 zł i składki na ubezpieczeni społ 4 542,18 zł
2. pit 37 dochód w wysokości 1403,69.
W wydrukach z MF jest dochód 1403,69, składka społ : brak danych.
Jak to liczyć? brać stawkę oprocentowania z US? czy przyjąć dochód ten 1403,69. Odliczać składkę społeczną czy nie?
ryczałt po nowemu jak to liczyć
-
- Referent
- Zajmuję się: SW/ŚW/FA
- Kontakt:
-
- Referent
- Kontakt:
Re: ryczałt po nowemu jak to liczyć
NIKT NIC NIE PODPOWIE???
czy jeśli przyjmę dochód który wskazał mi wydruk z MF to odejmujemy od tego składki czy nie?
czy jeśli przyjmę dochód który wskazał mi wydruk z MF to odejmujemy od tego składki czy nie?
-
- Referent
- Zajmuję się: teraz już wszystkim :D
- Kontakt:
Wg mnie z ryczałtu bierzesz do systemu tylko przychód i procent podatkowy i wyliczasz to co w tabeli odnośnie dochodów z ryczałtu.
Ja bym jeszcze wyjaśniła skąd dochód opodatkowany 1.403,69 bo może to jakiś stary zasiłek dla bezrobotnych albo pensja z etatu, który został wypłacony w kolejnym roku za rok poprzedni, ale to ewentualnie do utraty, albo chorobowe z działalności to wtedy wliczasz jako opodatkowany. Żadnych składek od ryczałtu się nie odlicza, nie możesz tez odliczyć składek z działalności od dochodu z nie działalności czyli z tego 1.403,69 po wyjaśnieniu co to jest.
Ja bym jeszcze wyjaśniła skąd dochód opodatkowany 1.403,69 bo może to jakiś stary zasiłek dla bezrobotnych albo pensja z etatu, który został wypłacony w kolejnym roku za rok poprzedni, ale to ewentualnie do utraty, albo chorobowe z działalności to wtedy wliczasz jako opodatkowany. Żadnych składek od ryczałtu się nie odlicza, nie możesz tez odliczyć składek z działalności od dochodu z nie działalności czyli z tego 1.403,69 po wyjaśnieniu co to jest.
-
- Referent
- Kontakt:
dziękuję za wyjaśnienie, ten opodatkowany to chorobowe, wszystko się wyjaśniło.Silvio pisze: 28 gru 2023, 16:19 Wg mnie z ryczałtu bierzesz do systemu tylko przychód i procent podatkowy i wyliczasz to co w tabeli odnośnie dochodów z ryczałtu.
Oprócz ryczałt po nowemu jak to liczyć - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
zabezpieczenie alimentów
wniosek 29.12.2023 ŚP
podwyższenie ŚP
czyste powietrze dochód
przedluzenia-covidowe-na-nowo-do-30.09.2024
śp zawieszenie emerytury
Składa zdrowotna od ŚP - jaka podstawa?
Waloryzacja i info do KRUSU
nienależnie pobrane
ŚP Stare czy nowe zasady
czy liczyć do dochodu
Nienależnie wypłacone ŚP