Ryczałtowiec ale bez działalności??

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
Walery
Stażysta
Zajmuję się: ZR/ŚW
Kontakt:

Ryczałtowiec ale bez działalności??

Post autor: Walery »

Wynajmuje facet mieszkanie i rozlicza się z PIT-28. Jest na ryczałcie 8,5 %. Zaświadczenie z Empatii tego nie podało. Pani ze skarbówki mówi, że może mu co najwyżej wystawić zaświadczenie o przychodzie i stawce podatkowej - takie jak dla osób prowadzących działalność na ryczałcie. Co Wy na to? Czy policzyć go, tak jak ryczałtowca, pomimo że działalności nie prowadzi?
Walery
Stażysta
Kontakt:

Re: Ryczałtowiec ale bez działalności??

Dodam dla jasności, że wynajmuje mieszkanie innemu człowiekowi.
Awatar użytkownika
Tom.
Administrator
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
Kontakt:

Post autor: Tom. »

nas interesuje "działalność" opodatkowana ryczałtem, każda, a nie tylko "działalność gospodarcza"
Walery
Stażysta
Kontakt:

Czyli Tom zalecasz, aby faceta przeliczyć według tabeli podanej przez ministra. Przychodu miał 10 tys. a ja mam mu policzyć 1300 zł.
Przy stawce 8,5 % nie można odliczać kosztów uzyskania przychodu, więc dlaczego nie liczyć pełnej kwoty?
Awatar użytkownika
Tom.
Administrator
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
Kontakt:

Post autor: Tom. »

liczysz z tabeli jak każdego innego ryczałtowca i nie wnikasz ;)
to uszczelnianie to wyszło Rafalskiej jak ...... w każdym przypadku jaki robiłem osoby deklarowały w poprzednich latach wyższe dochody niż wynika z tych tabelek :lol:
ODPOWIEDZ