RZ na starych zasadach a zmiana podstawy

Magdalenata

Re: RZ na starych zasadach a zmiana podstawy

Post autor: Magdalenata »

Ja również bardzo bym prosiła o interpretację, jeśli można :)
IME

Post autor: IME »

Ktoś wzbudził moja wątpliwość i już sama nie jestem pewna co z decyzjami RZ na "starych zasadach"- czy należy je zmienić/uchylić gdy np dziecko kończy 7 rok życia lub gdy zmienia się dochód dziecka, czy decyzje te obowiązują do 18 roku życia dziecka.
mopsinek

Post autor: mopsinek »

lalala pisze:Potwierdzam - nie zmieniamy. Dostałam odpowiedź z ministerstwa.
Rodziny na "starych zasadach" i pełnoletni wychowankowie "na starych zasadach" nadal podstawa 1647zł.
Przyznali, że wezmą to pod uwagę przy kolejnej nowelizacji ustawy ;-)
A to ciekawe.... jak mogą wziąć pod uwagę, skoro tych przepisów dot. rodzin zastępczych na starych zasadach nie ma.... Jak można zmienić coś, co zostało wykreślone. Śmiech na sali, ręce opadają....
Oczywiście mam na myśli rodziny zastępcze a nie wychowanków...
mopsinek

Post autor: mopsinek »

IME pisze:Ktoś wzbudził moja wątpliwość i już sama nie jestem pewna co z decyzjami RZ na "starych zasadach"- czy należy je zmienić/uchylić gdy np dziecko kończy 7 rok życia lub gdy zmienia się dochód dziecka, czy decyzje te obowiązują do 18 roku życia dziecka.
Nie zmieniamy...nie uchylamy... Zachęcam do zapoznania się z art. 226 ust 9 ustawy o pieczy, który wprost o tej sytuacji mówi.
Nie trzeba interpretacji, w przepisach jak byk pisze, że ukończenie przez dziecko po dniu wejścia w życie ustawy o pieczy, 7 roku życia nie powoduje zmniejszenia wysokości świadczenia ..
IME

Post autor: IME »

Faktycznie - jest napisane, dziekuję :)
Gość

Post autor: Gość »

poproszę o tę interpretację numer fax 297646233, lub mail [email protected], bardzo dziekuję :)
w-wo

Post autor: w-wo »

witam, mam pytanie czy na kontynuację nauki po zmianie podstawy na 1722 zł zmieniacie decyzje ?? jeżeli tak to czy potrezbne jest zawiadomienie o wszczeciu postepowania z urzedu?? Prosze o pomoc
TOMASZ6

Post autor: TOMASZ6 »

nie zmieniamy dla wychowanków "na starych zasadach" z rodzin zastępczych i placówek op-wych !!! :ugeek:
natomiast MOW-y a i owszem tak ! :D
opiniujący

Post autor: opiniujący »

Dzisiaj otrzymałem odpowiedź z Ministerstwa, w której stwierdzili, że NALEŻY stosować nowe rozporządzenie z kryteriami i podstawą z 14 lipca 2015r. do WSZYSTKICH usamodzielnianych, w tym do tych, którzy opuścili RZ i placówki przed wejściem w życie ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej...
TOMASZ6

Post autor: TOMASZ6 »

przeskanuj to proszę i mi wyślij bo nie mogę w to uwierzyć !!! bardzo proszę !!!
ODPOWIEDZ