rzeczówka jak zrobić

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
iza198
Praktykant
Zajmuję się: sw, sr
Kontakt:

rzeczówka jak zrobić

Post autor: iza198 »

Mam pierwszy raz rzeczówkę , dostałam pismo z MGOPS o tym, że marnotrawią środki i co dalej robię, wszczynam postępowanie, zawiadamiam zwykłym pismem czy postanowienie ? Jak robicie?
Awatar użytkownika
noteev
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: rzeczówka jak zrobić

Post autor: noteev »

Brak procedur w tym zakresie, ale na pewno przekazywanie świadczeń w formie rzeczowej nie jest rozstrzygnięciem prawa do świadczenia, a tylko zmianą formy wypłaty. Dlatego powinno to się załatwiać bez decyzji, a jedynie poprzez zawiadominie strony o zmianie formy realizacji świadczenia.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
Awatar użytkownika
Edysia185
Starszy referent
Zajmuję się: SR
Kontakt:

Post autor: Edysia185 »

My właśnie rozpoczęliśmy taką procedurę. Na razie wysłaliśmy zawiadomienie o wszczęciu i pismo z prośbą o przeprowadzenie wywiadu. A czy decyzja czy zawiadomienie strony o zmianie to nie wiem. Np w lexie znalazłam decyzję zmieniającą decyzję w sprawie przyznania świadczenia wychowawczego wypłacanego w gotówce na formę rzeczową...
Awatar użytkownika
de Charette
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: de Charette »

nie ma określonej procedury.
Ja to robię w formie decyzji, miałem odwołanie, decyzja utrzymana w mocy
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
Awatar użytkownika
noteev
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: noteev »

Jak dla mnie to decyzja jest tu trochę "zbędna". Stanowisko ministerstwa (p. Wardach) jest też takie, że to czynność materialno-techniczna...
Ale jak utrzymali, to utrzymali :)
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
iza198
Praktykant
Zajmuję się: sw, sr
Kontakt:

Post autor: iza198 »

dzięki za odpowiedź
Awatar użytkownika
Edysia185
Starszy referent
Zajmuję się: SR
Kontakt:

Post autor: Edysia185 »

Witam, a ma może ktoś wzór postanowienia o zakończonym postępowaniu administracyjnym? Nie chodzi mi tu o umorzenie postępowania tylko zakończenie. Mieliśmy domniemane marnotrawienie, wywiad był przeprowadzony okazało się, że wszystko jest ok i teraz trzeba wysłać jakieś pismo...
ODPOWIEDZ