sąd podwyższenie - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 23 paź 2015, 12:58

kobieta złozyła wniosek uzupełniający o podwyższenie alimentów przedkładając wyrok sądu. Uznałam ze potrzebna do podwyższenia jest jeszcze informacja z sądu okręgowego i wysłałam pismo do sądu okregowego własnie z taką prośbą. Czy dobrze???
Lala mido

Napisano: 23 paź 2015, 13:21

O podwyższenie to komornik musi przesłać zaświadczenie i wyrok i na to czekaj a nie jak kobieta złozyła
cizi

Napisano: 23 paź 2015, 13:54

Lala mido ja bym do sądu pism w tej sprawie nie słała.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 23 paź 2015, 14:02

czyli zawsze mam czekac az komornik czy tez sąd przyśle wyrok podwyższający alimenty oraz zaswiadczenie o bezskutecznosci? tak?
I wtedy so pisze zawiadonienie o wszczeciu do strony i wówczas nie potrzebuje wniosku uzupełniającego ?Tak?

Tylko wiszisz wierzycielki zawsze przychodzą pierwsze z wyrkokami i zaswiadczeniami o bezskutecznposci egzekucji i co ja niby mam im powiedziec ze ja i tak musze czekac na pismo od komornika?

Ja zrobiłam tak
Wierzycielka przychodzi z wyrokiem i zaswiadczeniem o beszkutecznosci kobieta składa wniosek uzupełniający i przyznaje. To jest żle?
Lala mido

Napisano: 23 paź 2015, 14:08

prosze powiedz jak ma byc prawidłowo bo juz sie pogubiłam :oops:
Lala mido

Napisano: 23 paź 2015, 14:12

Lala mido pisze:czyli zawsze mam czekac az komornik czy tez sąd przyśle wyrok podwyższający alimenty oraz zaswiadczenie o bezskutecznosci? tak?
Komornik może ale nie musi przysyłać kopii wyroku, sąd wyroku też nie przyśle.
Strona powinna wyrok dostarczyć a od komornika powinnaś mieć informacje że tytuł do niego wpłynął.
Sąd nie jest organem egzekucyjnym i pism dot. podwyższenia alimentów do Ciebie słać nie powinien.
Lala mido pisze:Tylko wiszisz wierzycielki zawsze przychodzą pierwsze z wyrkokami i zaswiadczeniami o bezskutecznposci egzekucji i co ja niby mam im powiedziec ze ja i tak musze czekac na pismo od komornika?
A po co czekać w takiej sytuacji na pisma od komornika? Jak masz zaświadczenie o bezskuteczności to jest to dokument potwierdzający że tytuł do niego wpłynął i na jego podstawie prowadzi egzekucję.
Lala mido pisze:Ja zrobiłam tak
Wierzycielka przychodzi z wyrokiem i zaswiadczeniem o beszkutecznosci kobieta składa wniosek uzupełniający i przyznaje. To jest żle?
Ja nie biorę "wniosku uzupełniającego" ewentualnie proszę stronę o złożenie wniosku o zmianę decyzji, nie muszę wówczas wszczynać postępowania.
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 23 paź 2015, 14:20

po twojemu:
przychodzi wierzycielka i przyjmujesz wyrok oraz zaswiadczenie o bezskuteczności już z kwotą podwyższoną strona składa osiwadczenie ze prosi o zmaiane np 3 okresów ( bo takie obejmuje podwyższenie) wzwiązku z podwyższeniem alimentów? i na podstawie takiego oswiadczenia wydajesz -zmieniasz decyzje?
Czyli wniosek uzupełniający nie jest konieczny?
Jak przychodzi wierzycielka z wyrokiem i zaswiadczeniem na którym widnieje zmiana zasadzonych alimentów to znaczy przeciez ze juz komornik o tym wie czyli wierzycielka zgłosiła komornikowi prawda?
Lala mido

Napisano: 23 paź 2015, 14:29

1. prosi o przyznanie FA w nowej wysokości;
2. zmieniasz tylko decyzje obowiązującą, na stare okresy po prostu przyznajesz w nowej wysokości i zaznaczasz, że wypłacasz różnicę;
3. wniosek uzupełniający jest zbędny;
4. tak
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 23 paź 2015, 14:37

Lala mido pisze:przychodzi wierzycielka i przyjmujesz wyrok oraz zaswiadczenie o bezskuteczności już z kwotą podwyższoną strona składa osiwadczenie ze prosi o zmaiane np 3 okresów ( bo takie obejmuje podwyższenie) wzwiązku z podwyższeniem alimentów? i na podstawie takiego oswiadczenia wydajesz -zmieniasz decyzje?
Wyrok+ zaświadczenie + wniosek strony o zmianę decyzji.
Lala mido pisze:Czyli wniosek uzupełniający nie jest konieczny?
Nie wiem za bardzo co to jest ten wniosek uzupełniający ;)
Lala mido pisze:Jak przychodzi wierzycielka z wyrokiem i zaswiadczeniem na którym widnieje zmiana zasadzonych alimentów to znaczy przeciez ze juz komornik o tym wie czyli wierzycielka zgłosiła komornikowi prawda?
Prawda.
Elmer pisze:1. prosi o przyznanie FA w nowej wysokości;
Strona składa Ci wniosek "o przyznanie FA w nowej wysokości"?
Elmer pisze:(...)na stare okresy po prostu przyznajesz w nowej wysokości i zaznaczasz, że wypłacasz różnicę;
Nie zmieniasz decyzji ze starych okresów (po np. wznowieniu) tylko wydajesz nowe decyzje?
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 23 paź 2015, 15:18

Strona składa Ci wniosek "o przyznanie FA w nowej wysokości"?
Jak napisze, tak napisze, byleby było wiadomo o co chodzi. Ty nie wiesz? :lol:

Co do wznowienia, to zależy:

Art. 145. § 1. W sprawie zakończonej decyzją ostateczną wznawia się postępowanie, jeżeli:
8) decyzja została wydana w oparciu o inną decyzję lub orzeczenie sądu, które zostało następnie uchylone lub zmienione.

Jedynie wtedy, gdy sąd zmienił swój poprzedni wyrok. I oczywiście zmiana ta dotyczyła całego okresu
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x