Saldo konta 860 - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 14 mar 2025, 15:42

Dzień dobry,
w swojej jednostce prowadzę kilka dzienników pomocniczych. Po rocznym przeksięgowaniu przychodów i kosztów okazało się że w jednym dzienniku saldo konta 860 jest po stronie Wn, a w innym dzienniku jest po stronie Ma. Tym samym syntetyka wykazuje saldo obustronne, co jest nieprawidłowe.
Jak z tego wybrnąć? Salda analityczne zostały ustalone prawidłowo.
Małgorzata36
Stażysta
Od: 14 sty 2021, 8:31
Zajmuję się: Główny księgowy

Napisano: 17 mar 2025, 15:31

Jeżeli jest to jedna jednostka , to dlaczego prowadzicie kilka rejestrów? W waszym przypadku należałby persaldo wykazać
margo50
Stażysta
Od: 23 lis 2021, 11:02
Zajmuję się: księgowość gops

Napisano: 18 mar 2025, 11:17

Mam osobne dzienniki pomocnicze na fundusz alimentacyjny i różne programy, gdzie w umowie jest konieczność prowadzenia wyodrębnionej ewidencji księgowej. Ja wiem, że w sprawozdaniu finansowym muszę wykazać per saldo.
Ale spotkałam się z zaleceniem pokontrolnym, gdzie zakwestionowano rzetelność weryfkacji sald właśnie w sytuacji gdzie saldo konta 860 było dwustronne. Dokładnie taka sama sytuacja jak u mnie.
W ubiegłym roku FA wypracował zysk, niewielki ale jednak. Czy może w tej sytuacji powinnam przeksięgować saldo 860 do jednostki podstawowej żeby zlikwidować saldo obustronne? Czy to będzie prawidłowe?
Małgorzata36
Stażysta
Od: 14 sty 2021, 8:31
Zajmuję się: Główny księgowy

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x