Witam mam pytanie za miesiąc urodzę dziecko nie jestem z jego ojcem tak wyszlo on powiedzial ze skoro nie będziemy razem on nawet nie będzie przyjezdzal.Ja sama pójdę do usc zarejstrowac małego jesli jego nie będzie to wpiszą nn??? Tylko jego imię i moje nazwisko ? Czy ja w takim układzie będę mogla wnioskować o zasilek dla samotnej matki i 170zl? I resztę zasilkow rodzinne 500plus oraz to 1000zl platne przez pierwszy rok dziecka?????
jeśli tata dziecka go nie uzna w akcie zupełny urodzenia Waszego dzidziusia pojawi się adnotacja "ojciec nieznany". Oczywiście wtedy będziesz mogła się ubiegać o dodatek z tyt. samotnego wychowania dziecka oraz pozostałe świadczenia. Zawsze jednak możesz ustalić ojcostwo wtedy od ojca dziecka mogłabyś ubiegać się o alimenty na nie
W sumie mi to na rękę jesli nie będzie chcial pojawic sie w usc nie będę musiała latać po zadać a czy te 170zl jakos samotna matka jest wliczane do dochodu tak jak alimenty?????
oczywiście teraz nie będziesz musiała latać ale dziecko w metryczce będzie miało nn - fajnie się z tym będziesz czuła zwłaszcza że wiesz kto jest ojcem twego dziecka. Chyba lepiej od razu ustalić ojcostwo i alimenty nie przeszkadza to temu aby dziecko miało twoje nazwisko, a w przyszłości dla twojego dziecka to będzie korzystniejsze.