Samotna nie taka samotna

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
gops454

Samotna nie taka samotna

Post autor: gops454 »

Pani zlozyla w kwietn wniosek na drugie dziecko sklad ona partner i 2dzieci
Ktos ja dobrze poinformowal i przyszla zlozyc wniosek na pierwsze dziecko oczywis bez ojca dzieci bo dochod by przekroczyl oswiadcz ze jest samotna matka przeprowadz wywiad srodowisko ojciec pod wskaza adresem ponfor ze corka z nim nie mieszka tylko z dziecmi u partnera czy to jest wystarczaj by dac odmowe co piwinnis zrobic
Awatar użytkownika
voodoo
Inspektor
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Re: Samotna nie taka samotna

Post autor: voodoo »

Zero ładu i składu, proszę poprawić
Gość

Post autor: Gość »

Bełkot! :D
Natalia.św

Post autor: Natalia.św »

wezwij ją do złożenia wyjaśnień i już
gops454 jeszcze raz

Post autor: gops454 jeszcze raz »

jeszcze raz wczoraj się spieszyłam i mało czytelne jest
Pani złożyła w kwietniu wniosek na 500+ tylko na drugie dziecko w składzie rodziny jest ojciec dzieci-partner
teraz przyszła złożyć wniosek na pierwsze dziecko ale nie wpisała ojca dzieci bo przekroczyłby dochód i nie dostałaby na pierwsze dziecko
przeprowadzili wywiad środowiskowy ojciec Pani czyli dziadek dzieci poinformował że córka mieszka u partnera z dziećmi
co teraz czy to wystarczy by zrobić odmowę
Awatar użytkownika
voodoo
Inspektor
Kontakt:

Post autor: voodoo »

Interesuje cię co jest zawarte w wywiadzie- jak pracownik socjalny stwierdził, że matka przebywa z partnerem to:
1. wezwanie do uzupełnienia wniosku (przed wezwaniem sprawdź partnera w Empatii jak sytuacja z zatrudnieniem się przedstawia),
2. jak grzecznie dopisze ojca dzieci i ew. doniesie brakujące dokumenty dot. zatrudnienia i dochodu to sprawdzisz czy się łapią czy nie i dasz odpowiednią decyzję,
3. jeżeli Pani będzie kręcić i nie uzupełni składu rodziny to pozostaw wniosek bez rozpatrzenia.
Gość

Post autor: Gość »

hmm, a mnie ciekawi na jakiej podstawie przeprowadzono ten wywiad środowiskowy? który art. ustawy pozwolił wam weryfikować czy Pani jest samotna? Na szkoleniach w których brałem udział mówiono, że wywiadu nie można wykorzystywać do sprawdzenia powyższego, tak samo nie można w ten sposób sprawdzić miejsca zamieszkania danej osoby choćbyśmy chcieli bo np. wiemy z nieoficjalnych źródeł, że mieszkają za granicą.
Awatar użytkownika
mika31
Referent
Kontakt:

Post autor: mika31 »

Gość pisze:hmm, a mnie ciekawi na jakiej podstawie przeprowadzono ten wywiad środowiskowy? który art. ustawy pozwolił wam weryfikować czy Pani jest samotna? Na szkoleniach w których brałem udział mówiono, że wywiadu nie można wykorzystywać do sprawdzenia powyższego, tak samo nie można w ten sposób sprawdzić miejsca zamieszkania danej osoby choćbyśmy chcieli bo np. wiemy z nieoficjalnych źródeł, że mieszkają za granicą.
Usłyszałam to samo na szkoleniu.
Jak przychodzi do mnie kobieta i mówi, że samotnie wychowuje dziecko to prosze ją żeby mi napisała takie oświadczenie pod odpowiedzialnością karną i tyle.
Tu o tyle sytuacja jest ,,podejrzana" że w pierwszym wniosku podała skład rodziny z partnerem. Druga sprawa że ludzie się rozstają czasami ;) choc jak widac tu ewidentnie chcą wyłudzić kasę skoro jej ojciec sam przyznał, że mieszka z partnerem.

Za dużo grzebania i teraz jest problem ;)
ODPOWIEDZ