Czy w momencie wejścia w życie ustawy o postępowaniu wobec dłużników alimentacyjnych oraz o zaliczce alimentacyjnej osoba uprawniona do zaliczki alimentacyjnej mogła w tym samym czasie pobierać dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu samotnego wychowywania dziecka i utraty prawa do zasiłku dla bezrobotnych na skutek upływu ustawowego okresu jego pobierania (czy dana osoba od września 2005r. mogła pobierać zarówno zaliczkę alimentacyjną i w/w dodatek do zasiłu rodzinnego).
samotne a zaliczka
Re: samotne a zaliczka
chodzi mi o to że te osoby które w 2004r. pobierały dodatek z tytułu samotnego wychowywania w momencie wejścia zaliczki alimentacyjnej utraciły prawo do tego dodatku. Została mi jedna Pani,która od września 2005r. zaczęła pobierać zaliczkę alimentacyjną i jednocześnie dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka i utraty prawa do zasiłku dla bezrobotnych na skutek upływu ustawowego okresu jego pobierania. Czy mogło być tak wypłacane?
Re: samotne a zaliczka
o ile pamiętyam była możliwośc pobierania i dodatku i zaliczki, dotyczyło to osób, które miały prawnie uregulowaną samitność/rozwód/ pozostał osoby miały rok na załatwienie rozwodu bądź seperacji ,później nowelizacja ustawy nie przewidywała dodatków dla rozwiedzionych i z prawem do zaliczki . Wszystko wynikało z tego, że ówczesna ustawa określała kto ma prawo do dodatku ,kto do zaliczki a nic nie mówiła,że ten kto ma prawo do ZA nie może pobierać dodatku, określała definicję osoby samotnej/tutaj \"miesciły\" się osoby rozwiedzione/, dlatego mogły mieć i jedno i drugie świadczenie
Oprócz samotne a zaliczka - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
dodatek
Czy pobierane zaliczki były należne? Jeśli nie to kto musi to zwrócić???
Szkolenie 16 kwiecień 2009 Koszalin - Postępowanie z dłużnikami alimentacyjnymi w oparciu o ustawę z dnia 7 września 2007 roku
ojciec wniósł pozew o rozwód
egzekucja skuteczna pomocy
Zwrot zaliczki nadal 50/50 ???
czy odsetki??wazne
problemm
czy mogę umorzyć
Zaliczka-Trybunał-ślub
szkolenie 23 marzec 2009 Lublin
CZy można z zasiłku stałego potrącać należności inne niż alimentacyjne ?
dłużnicy
alimenty
dłużnik spłacił całość zaliczki...
dłużnik chce rozłożenia na raty zaliczki alimentacyjnej