samotne matki od nowego okresu zasiłkowego
-
- Referent
- Zajmuję się: św
- Kontakt:
samotne matki od nowego okresu zasiłkowego
Witam. mam pytanko co w przypadku gdy kobieta jest po rozwodzie , ma zasądzone alimenty na dwoje dzieci. Trzecie najmłodsze dziecko ma ze związku partnerskiego, teraz z partnerem się rozstała. I czy aby wnioskować mogla na to najmłodsze musi mieć zasądzone alimenty bo inaczej musi wpisywać w skład rodziny byłego partnera i jego dochody
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚW,DM,KDR,CZP,
- Kontakt:
Re: samotne matki od nowego okresu zasiłkowego
dokładnie tak
-
- Praktykant
- Zajmuję się: fa/śr/św
- Kontakt:
a jezeli kobieta ma 2 dzieci z meżem, ma na nie alimenty, ale nie ma rozwodu, a z nowym partnerem juz ma kolejne 3 dzieci i z nim mieszka i żyje, to kogo wpisać w skład rodziny?
- Minion
- Starszy referent
- Zajmuję się: SW
- Kontakt:
Jeżeli ma męża i nie ma rozwodu mimo, że nie mieszka z nim musi go wpisać w skład rodziny.dorky_dorky pisze:a jezeli kobieta ma 2 dzieci z meżem, ma na nie alimenty, ale nie ma rozwodu, a z nowym partnerem juz ma kolejne 3 dzieci i z nim mieszka i żyje, to kogo wpisać w skład rodziny?
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚW,DM,KDR,CZP,
- Kontakt:
nie wpisuje partnera z którym mieszka. jeśli ma zasądzone alimenty od byłego męża to po co go wpisywać w skład rodziny?
- Minion
- Starszy referent
- Kontakt:
Jeżeli nie mają rozwodu to formalnie ze sobą żyjąjusia2001 pisze:nie wpisuje partnera z którym mieszka. jeśli ma zasądzone alimenty od byłego męża to po co go wpisywać w skład rodziny?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: fa/śr/św
- Kontakt:
a dzieci które ma z partnerem i maja jego nazwisko?
- Minion
- Starszy referent
- Kontakt:
Mogę się mylić ale według mojego rozumowania taka pani wpisuje siebie, męża (bo nie ma rozwodu ani separacji) oraz wszystkie dzieci jakie ma.dorky_dorky pisze:a dzieci które ma z partnerem i maja jego nazwisko?
Jeżeli są małżeństwem to nie weryfikujemy czy jest ojcem każdego z nich.
Taka weryfikacja jest dopiero jeżeli jest to związek nieformalny to jest zapisek, że samotnie wychowująca (panna, wdowa itp) chyba, że wychowuje wspólnie co najmniej jedno dziecko z jego rodzicem.
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
a ja mam inną zagwozdkę - mam Panią która ma trójkę dzieci, każde z innym partnerem z tym, że dziecko nr 3 ma z obecnym partnerem/mężem (mieszkają razem), dziecko nr 1 ma zasądzone alimenty, dziecko nr 2 nie ma uregulowanej sytuacji. Pytałam się naszej Pani prawnik o tą sytuację i : 500+ otrzyma dziecko nr 1 i 3, dziecko nr 2 niestety nie - musi mieć uregulowaną sytuację. Coś czuję, że z tymi "samotnymi matkami/ojcami" będą hmm.... przeprawy
- mika31
- Referent
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
jest w związku z obecnym partnerem, tworzą rodzinę, mają wspólne dziecko czyli Pani nmie jest matką samotnie wychowującą i należy jej się na dziecko nr 2 świadczenie.zagubiona pisze:a ja mam inną zagwozdkę - mam Panią która ma trójkę dzieci, każde z innym partnerem z tym, że dziecko nr 3 ma z obecnym partnerem/mężem (mieszkają razem), dziecko nr 1 ma zasądzone alimenty, dziecko nr 2 nie ma uregulowanej sytuacji. Pytałam się naszej Pani prawnik o tą sytuację i : 500+ otrzyma dziecko nr 1 i 3, dziecko nr 2 niestety nie - musi mieć uregulowaną sytuację. Coś czuję, że z tymi "samotnymi matkami/ojcami" będą hmm.... przeprawy
Oprócz samotne matki od nowego okresu zasiłkowego - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
Nowy okres zasiłkowy. Czy nowa lista spraw?
metryka sprawy- przy kontroli obowiązkowa?
Uchylona decyzja na okres koordynacji, a nowa koordynacja u
zmiana konta - nie można usunąć poprzedniego
Samotnie wychowujące - ciąg dalszy...
Donos konkubenta doradzcie proszę PILNE
czy przyznać świadczenie wychowawcze
Ustawa o zmianach dla rodzin podpisana
uchylenie dec. z pow. przekroczenia
lipcvowe wnioski na nowy okres zasiłkowy
alimenty od 01.10.2017r jak pzrzyjmować
Na ile dochód dzielić dochód gdy opiekun prawny
Matka samotnie wychowująca - wniosek tylko na drugie dziecko
małżeństwo a uzyskanie dochodu