samotne wychowanie - 250,00 zł - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 19 cze 2015, 13:52

Osoba ma przyznany ZR na dziecko oraz dodatek do ZR z tytułu samotnego wychowania dziecka do dnia 31.10.2015 r.

W miesiącu 06.2015 strona złożyła wniosek o dodatek z tytułu kształcenia i rehabilitacji dziecka niepełnosprawnego (wniosek o niepełnosprawność złożony w dniu 01.04.2015 r.)

Czy mogę z urzędu zmienić wysokość dodatku z tytułu samotnego wychowania dziecka od miesiąca 04.2015?
orzeszek

Napisano: 19 cze 2015, 13:56

art. 24 ust. 3 uośr mówi, że w przypadku ustalania prawa do śr uzależnionych od niepełnosprawności..............
wg mnie dodatek z tyt. samotnego nie jest świadczeniem uzależnionym od niepełnosprawności, tylko jego wysokość, a to już coś innego
w związku z tym kształ. i rehab. od kwietnia, a 250,00 samotnego od czerwca
sida

Napisano: 19 cze 2015, 13:59

sida pisze:art. 24 ust. 3 uośr mówi, że w przypadku ustalania prawa do śr uzależnionych od niepełnosprawności..............
wg mnie dodatek z tyt. samotnego nie jest świadczeniem uzależnionym od niepełnosprawności, tylko jego wysokość, a to już coś innego
w związku z tym kształ. i rehab. od kwietnia, a 250,00 samotnego od czerwca
i tu sie mylisz, wyrownujemy ten dodatek z tytulu samotnego do kwoty 250zl
masterm

Napisano: 19 cze 2015, 14:08

to jest tylko moje zdanie, nie twierdzę, że mam rację, ale prawo do dodatku z tyt. samotnego jest już ustalone, a teraz w związku z orzeczeniem zmienia się jego wysokość
sida

Napisano: 19 cze 2015, 14:14

sida pisze:to jest tylko moje zdanie, nie twierdzę, że mam rację, ale prawo do dodatku z tyt. samotnego jest już ustalone, a teraz w związku z orzeczeniem zmienia się jego wysokość
dokladnie, ale dodatek z tyt. ksztal. i rehab bedzie pani przyslugiwal od kwietnia a zgodnie z art. 11 ust 4 w przypadku dziecka legitymującego się orzeczeniem o niepełnosprawności lub orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności kwotę dodatku zwiększa się o 80,00 zł na dziecko, nie więcej jednak niż o 160,00 zł na wszystkie dzieci.
masterm

Napisano: 19 cze 2015, 14:20

z całym szacunkiem "masterm", ale w ustawie nie ma mowy, że dodatek zwiększa się wstecz
sida

Napisano: 22 cze 2015, 8:59

A jeżeli złoży wniosek z żądaniem zmiany kwoty od kwietnia ze 170 na 250???
lakala

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x