Samotne wychowywanie dla opiekuna prawnego - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 12 lut 2019, 15:31

Witam, proszę o podpowiedź, pan złożył wniosek na ZR na dziecko dla którego jest opiekunem prawnym, dostarczył wyrok o alimenty od matki dziecka, ojciec nie żyje, jednak nie ma wyroku o swoim rozwodzie, czy samo oświadczenie pana że jest rozwodnikiem i weryfikacja pesel gdzie widać ze jest rozwiedziony wystarczy do wydania decyzji, czy potrzebny jest wyrok o rozwodzie??
Jadwiga 79
Praktykant
Od: 27 cze 2017, 7:32
Zajmuję się: ŚR/FA/ŚW

Napisano: 12 lut 2019, 15:58

oczywiście wnioskuje o samotne wychowywanie i stąd moje pytanie?/
Jadwiga 79
Praktykant

Napisano: 12 lut 2019, 21:03

Według mnie, to dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka temu panu nie przysługuje, bo są zasądzone alimenty od matki dziecka. W przypadku, gdyby ojciec dziecka nie żył, a powództwo o ustalenie od matki byłoby oddalone - wtedy można by przyznać dodatek samotnie wychowującemu opiekunowi.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 13 lut 2019, 8:47

dziękuję noteev.
Jadwiga 79
Praktykant

Napisano: 13 lut 2019, 13:04

Jeszcze raz proszę o zerkniecie, czy bez wyroku o rozwodzie opiekuna prawnego mogę wydać decyzję (przyznanie ZR i odmowa dodatku samotnego wychowywania), pan na pewno będzie się odwoływał...
Jadwiga 79
Praktykant

Napisano: 13 lut 2019, 13:40

noteev pisze:Według mnie, to dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka temu panu nie przysługuje, bo są zasądzone alimenty od matki dziecka. W przypadku, gdyby ojciec dziecka nie żył, a powództwo o ustalenie od matki byłoby oddalone - wtedy można by przyznać dodatek samotnie wychowującemu opiekunowi.
Tu się z Tobą nie zgodzę. dodatek z tyt. samotnego przysługuje:
1/ opiekunowi prawnemu (tu w "zastepstwie" żyjacej matki), jeśli jest osoba samotna 9 a tu jest rozwiedziony)
2/ drugi z rodziców nie żyje

Te warunki są spełnione, nie ma innych warunków.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 13 lut 2019, 14:26

Według mnie, patrząc na celowość dodatku, nie możemy opiekuna traktować w "zastępstwie", tylko badać spełnianie warunków w odniesieniu do obu rodziców. Więc jeśli ojciec nie żyje, ale rozstrzygnięta jest kwestia alimentów od matki dziecka - nie są spełnione przesłanki art. 11a.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 13 lut 2019, 15:19

a jak traktujesz nieletnie matki?

według mnie sprawa alimentów od pierwszego rodzica nie ma abslolutnie znaczenia.

warunki do samotnego po stronie obu rodziców musza byc spełnione tylko w przypadku ososby uczącej się.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 13 lut 2019, 17:42

A ja uważam, że sprawa alimentów od rodzica ma kluczowe znaczenie. Założenie jest takie, że w pierwszej kolejności do utrzymywania dziecka zobowiązani są rodzice (bez względu na to czy mają władzę rodzicielską, czy nie), a państwo wspiera w przypadku m.in. nie uzyskiwania pomocy na utrzymanie dziecka od co najmniej jednego z rodziców. Jeśli dziecko jest pod opieką opiekuna, a drugi z rodziców żyje, to opiekun powinien otrzymywać świadczenie od tego rodzica. Gdyby dziecko nie otrzymywało takiego wsparcia (np. ze względu na śmierć obojga rodziców), to opiekun prawny jak najbardziej dodatek z tytułu samotnego wychowywania powinien dostać, jeśli jednak alimenty są zasądzone, to nie ma podstaw do przyznania tego dodatku, bo jest uzyskiwane wsparcie od co najmniej jednego rodzica.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 14 lut 2019, 8:52

w wyrokach które czytałam podtrzymywane jest stanowisko, że intencją art. 11a uośr jest to, żeby w pierwszej kolejności wyczerpane były możliwości co do przyznania alimentów od rodzica dziecka, obojga rodziców w przypadku opiekuna prawnego, samotny opiekun prawny powinien mieć zasądzone alimenty od obojga rodziców by był spełniony warunek art. 7 pkt. 5 ustawy chyba ze zachodzą wyjątki, odmówię dodatku i pójdzie sprawa do kolegium zobaczę co zrobią, pozostaje tylko kwestia tego nieszczęsnego wyroku - nie wiem czy SKO nie uwali na dzień bobry bo nie ma dokumentu. Może ktoś wie z doświadczenia???
Jadwiga 79
Praktykant

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x