Ściganie dłużnika za granicą - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 25 maja 2021, 10:52

Witam, przeczytałem mnóstwo postów i tematów związanych z moim pytaniem i nadal nie znalazłem odpowiedzi. Mamy w naszym ośrodku dłużnika, który ma sporo zadłużenia z tytułu wypłaconych świadczeń z funduszu alimentacyjnego. Wierzycielka dogadała się z nim po cichu co do płacenia bezpośrednio. Nie zna jednak jego adresu zamieszkania poza terenem naszego kraju. Wierzycielka wycofała postępowanie od komornik, i owy komornik w jej zakresie nie prowadzi postępowania. W naszej sprawie nadal prowadzi postępowanie. I teraz pytanie w jaki sposób my - chcąc odzyskać zadłużenie możemy go "ścigać"? Jakie mamy możliwości, atrybuty oraz narzędzia w danej sytuacji? Wiadomo, zgodnie z naszą ustawą a dokładniej art. 27 - dłużnik jest zobowiązany do zwrotu [...] tylko jak to uzyskać od kogoś kto przebywa za granicą. Czy my jako OWW mamy jakiekolwiek szanse? Pozdrawiam
maniekops
Stażysta
Od: 27 sie 2019, 11:45
Zajmuję się: ŚW/DS/ODO/CP/DO/ZR/AL/KDR

Napisano: 25 maja 2021, 16:07

organem egzekucyjnym jest komornik sądowy, nie ops. więc wszystkie działania pozostają w gestii KS
reginaaa
Stażysta
Od: 25 cze 2018, 21:16
Zajmuję się: FA

Napisano: 26 maja 2021, 10:47

dokładnie jeżeli komornik się do dłużnika przyznaje to niech ściąga...
ellee
Stażysta
Od: 26 maja 2021, 10:13
Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA/DS

Napisano: 26 maja 2021, 13:32

zapewne nic już nie zrobisz, w okresie jak pobierała i miałeś informacje o przebywaniu za granica to mogłeś wierzycielkę pogonić do sądu okręgowego o to żeby podjęła działania związane z wykonaniem tytułu egzekucyjnego za granicą. A teraz to tylko czekać, jedynie policja mogła coś zrobić jak miała informacje w jakim kraku przebywa. Miałem tez już dwa takie przypadki że dłużnik nie mógł wyrobić sobie paszportu oraz dowodu osobistego w konsulacie ponieważ był wpisany do BIG-ów. Jeden z krajów to na pewno Anglia. I musiał spłacić.
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x