Witam, przeczytałem mnóstwo postów i tematów związanych z moim pytaniem i nadal nie znalazłem odpowiedzi. Mamy w naszym ośrodku dłużnika, który ma sporo zadłużenia z tytułu wypłaconych świadczeń z funduszu alimentacyjnego. Wierzycielka dogadała się z nim po cichu co do płacenia bezpośrednio. Nie zna jednak jego adresu zamieszkania poza terenem naszego kraju. Wierzycielka wycofała postępowanie od komornik, i owy komornik w jej zakresie nie prowadzi postępowania. W naszej sprawie nadal prowadzi postępowanie. I teraz pytanie w jaki sposób my - chcąc odzyskać zadłużenie możemy go "ścigać"? Jakie mamy możliwości, atrybuty oraz narzędzia w danej sytuacji? Wiadomo, zgodnie z naszą ustawą a dokładniej art. 27 - dłużnik jest zobowiązany do zwrotu [...] tylko jak to uzyskać od kogoś kto przebywa za granicą. Czy my jako OWW mamy jakiekolwiek szanse? Pozdrawiam
zapewne nic już nie zrobisz, w okresie jak pobierała i miałeś informacje o przebywaniu za granica to mogłeś wierzycielkę pogonić do sądu okręgowego o to żeby podjęła działania związane z wykonaniem tytułu egzekucyjnego za granicą. A teraz to tylko czekać, jedynie policja mogła coś zrobić jak miała informacje w jakim kraku przebywa. Miałem tez już dwa takie przypadki że dłużnik nie mógł wyrobić sobie paszportu oraz dowodu osobistego w konsulacie ponieważ był wpisany do BIG-ów. Jeden z krajów to na pewno Anglia. I musiał spłacić.