ŚDS a wywiady środowiskowe po 15.11.2021 - Ośrodki Wsparcia

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 06 lis 2021, 13:51

Witam, mam pytanie do pracowników socjalnych zatrudnionych w Środowiskowych Domach Samopomocy. Będziecie robić wywiady po wejściu nowego rozporządzenia?
bachus
Stażysta
Od: 12 lut 2010, 12:56
Zajmuję się:

Napisano: 03 lut 2022, 20:47

Witam, na pewno nie podpowiem bo nie jestem całkowicie w temacie. Mam jednak podobne pytanie może ktoś udzieli mi odpowiedzi.
Śds wysyła do PCPR wniosek o wydanie decyzji przedłużającej dla uczestnika np. na 2 lata. Moje pytanie: Jakie dokumenty sporządzamy: wniosek, wywiad, pismo...?
inspektor123
Referent
Od: 11 kwie 2017, 12:15
Zajmuję się: św

Napisano: 04 lut 2022, 11:15

Pracownik socjalny środowiskowego domu samopomocy, nie działającego na zlecenie zgodnie z art. 25 ust. 1 ustawy z 12.03.2004 r. o pomocy społeczne może przeprowadzać wyłącznie aktualizacje rodzinnego wywiadu środowiskowego i przekazywać je w ramach toczącego się postępowania administracyjnego.

W myśl § 9 ust. 2 rozporządzenia Ministra Rodziny i Polityki Społecznej z dnia 8 kwietnia 2021 r. w sprawie rodzinnego wywiadu środowiskowego (Dz.U. z 2021 r. poz. 893) w przypadku, gdy osoba, u której ma być przeprowadzona aktualizacja wywiadu, przebywa w ośrodku wsparcia, o którym mowa w art. 51 u.p.s., wywiad może przeprowadzić pracownik socjalny tego ośrodka, wypełniając część IV kwestionariusza wywiadu. Ośrodkiem wsparcia, o którym mowa, a którego pracownik socjalny kompetentny jest przeprowadzać aktualizację wywiadu, jest środowiskowy dom samopomocy (art. 51 u.p.s. w związku z art. 51a ust. 1 u.p.s.).

Wyjątkiem jest śds prowadzony na zlecenie, wtedy nie może obejmować świadczeń w postaci przeprowadzania wywiadów. ( art. 25 ust. 2)
hek
Starszy referent
Od: 13 maja 2019, 19:45
Zajmuję się: PS

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x